Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bradara nije zatvorila raspravu o zakonu o PIO

lidija-bradara-dom-naroda
FOTO: I. Kralj

Nakon iznošenja stavova delegata Doma naroda Parlamenta FBiH o predloženom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, predsjedavajuća Doma Lidija Bradara predložila je da se rasprava ne okonča dok se parlamentarna tijela i Vlada FBiH ne očituju o podnesenim amandmanima Kluba Hrvata. Neokončavanje rasprave znači da se odgađa i glasanje Doma naroda o zakonu o PIO.

– Možemo prihvatiti da se ne izjasne delegati sada, ali to nije zvanični stav Vlade – rekao je delegatima dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon čega je zakazana pauza na zahtjev Kluba Bošnjaka.

Tokom rasprave delegat Muhamed Kozadra naveo je činjenice na kojima se temelji zakon o PIO, te konstatovao da minimalnu penziju ima oko 173.000 penzionera, zagarantovanu 41.364. Penziju do 700 KM ima 66.198, a od 700 do 2.175 KM 28.000 penzionera.

– Smatram da je precijenjena vrijednost boda od 14,3 koju je predlagao Klub Hrvata. Ovaj koeficijent tretira buduće penzionere, a zanemaruje oko 400.000 sadašnjih penzionera – mišljenja je Kozadra.

Delegat Kluba Srba Željko Marković izrazio je uvjerenje da će se primjenom zakona smanjiti visina postojećih penzija.

Repliku mu je uputio Kozadra ističući da je “porast prihoda u zadnje dvije godine 140 miliona KM, a istovremeno je deficit porastao na oko 181 milion KM”.

Istakao je da je deficit nastao zbog povećanja koeficijenata od 2011. do 2014. godine za 50 miliona KM zbog neplaniranog povećanog broja penzionera i zbog obračuna po koeficijentima za 105 miliona KM.

– Ključni problem je da imamo 1.200.000 radno sposobnih žena, od čega je zaposleno 220.000, te će po osnovu zakona o PIO penziju moći ostvariti jedna od šest – kazao je šef Kluba ostalih Aner Žuljević.

Mišljenja je da nije korektno što je prosječna plaća uzeta kao osnova za određivanje vrijednosti boda.

– Da li je pravedno da neko sa platom od 1.800 KM ode u penziju s 2.100 KM. To je omogućeno ovim zakonom – kazao je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović pojasnio je da je ovaj delegatski klub predloženim amandmanima predviđao da vrijednost boda za obračun penzija iznosi 14,3 umjesto 13,6 kako je predložila Vlada i da se sačuva institut zajamčene penzije.

Navedeni zakon jučer je usvojio Predstavnički dom, te bi odobravanjem u Domu naroda, bilo omogućeno da stupi na snagu, kako je predloženo, 1. jula.