Globus

Skupština Crne Gore u petak potvrđuje ugovor s NATO-om

27/04/2017

Crnogorski parlament u petak će razmatrati prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora s NATO-om kojim se osiguravaju uvjeti za stupanje Crne Gore u članstvo Sjevernoatlanskog saveza, čime službena Podgorica, kako je u četvrtak na Zakonodavnom odboru istaknuo ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ulazi u finaliziranje pristupanja NATO-u.

Sjednica će biti održana na Cetinju, u crnogorskoj prijestolnici, gdje se održavaju sva važnija zasjedanja Skupštine Crne Gore.

Najavljeno je da će od oporbenih stranaka zasjedanju prisustvovati samo zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), koja je pozvala svoje kolege iz ostalih stranaka da im se pridruže. Međutim, mali su izgledi za to, jer su iz Građanskog pokreta URA i DEMOSA kazali da je njihovo opredjeljenje da tu važnu odluku ne trebaju donijeti zastupnici u parlamentu, već građani na referendumu.

Protivnici ulaska Crne Gore u NATO, iz prosrpskog oporbenog saveza Demokratska fronta (DF), organizirat će prosvjed u vrijeme zasijedanja parlamenta.

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića napominju da po ustavu za izjašnjavanje o ovom dokumentu nije potrebno organizirati referendum, jer se ne mijenja ustavnopravni status države.

Vlada podsjeća da su euroatlantske integracije i članstvo u NATO-u, od obnavljanja neovisnosti Crne Gore, jedan od njenih strateških vanjskopolitičkih ciljeva.

“Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora vladi Sjedinjenih Država, koja je depozitar ugovora. Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju bit će datum stupanja Crne Gore u članstvo NATO-a”, kazao je Darmanović.

Washingtonski ugovor, kako je podsjetio, predstavlja osnivački i najvažniji akt NATO-a, saveza koji skoro sedam desetljeća državama Europe i Sjeverne Amerike jamči mir i stabilnost.

Podsjetio je da u parlamentu postoji jasna većina za članstvo Crne Gore u NATO. “Tako da nemam nikakvih sumnja u ishod glasanja koji će potvrditi euroatlantsku orijentaciju većinske Crne Gore”, rekao je Darmanović.

“Očekujem da će proces ratifikacije pristupanja Crne Gore NATO-u ubrzo biti i formalno završen u svim državama članicama”, istaknuo je.

On je rekao da će Španjolska ovih dana o tome donijeti odluku, dok su u Nizozemskoj nacionalne procedure završene i samo se čeka na teoretsku mogućnost raspisivanja eventualnog refrenduma.

On je dodao da postoji mogućnost da Crna Gora na summitu Saveza u Bruxellesu nastupi kao punopravna članica, kao i da može nastupiti kao de facto, a da se formalna ceremonija obavi deset do 15 dana kasnije.

Kako je rekao, kada se to završi, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg će uputiti Crnoj Gori i formalan poziv da pristupi NATO-u.

“Time će naša zemlja postići najveći vanjsko-politički uspjeh od stjecanja neovisnosti, ispuniti jedan od ključnih strateških ciljeva i zasluženo zauzeti mjesto za stolom s vodećim demokracijama i najrazvijenim zemljama svijeta”, rekao je Darmanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.