Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intervju

Branislav Borenović za BHRT: RS je sedam puta finansijski jača i bitnija od države

borenovic

Slična situacija je i u Federaciji BiH. Prema tom okviru entiteti su finansijski mnogo važniji, mnogo bitniji ljudima za svakodnevni život. Zašto bi neko od nas ulazio u bilo kakvu avanturu, kada imamo ovakvo stanje, pita Borenović

“Republika Srpska ima dovoljno okvira da živi normalnim životom unutar Bosne i Hercegovine, ima dovoljno samostalnosti i dovoljno snažnih institucija, tvrdi u intervjuu “Jedan”, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Vlada RS je po svom kapacitetu i značaju, kako kaže Borenović, mnogo važnija, mnogo veća i finansijski obimnija od institucija BiH.

“Da budemo konkretni, Republika Srpska raspolaže finansijskim kapacitetom od 6,5 do 7 milijardi KM, dok BiH raspolaže godišnje sa samo 950 miliona KM. Sedam puta finansijski smo jači, bitniji, da me pogrešno ne shvatite, nego državne institucije. Slična situacija je i u Federaciji BiH. Prema tom okviru entiteti su finansijski mnogo važniji, mnogo bitniji ljudima za svakodnevni život. Zašto bi neko od nas ulazio u bilo kakvu avanturu, kada imamo ovakvo stanje”, pita Borenović.

Borenović smatra da se Savez za pobjedu nije raspao, ali da je jedna stranka koja je činila koaliciju odlučila da ode u vlast sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i da je, kako kaže, jedinstven slučaj da predsjednik jedne stranke odlučuje o drugoj, ko će od njenih poslanika biti vlast, a ko opozicija.

“Mi sada imamo prvi put situaciju da izvještaj sa Narodne skupštine glasi da vladajuću koaliciju čine dvije ili tri stranke i nekoliko grupa: Obrenova grupa, Čubrina družina ili grupa i nekoliko odmetnutih poslanika. Kao da se radi o nekom policijskom izvještaju, ili nekom, ne daj Bože, Divljem zapadu. Pa se usudi da kaže: “Od vaših 12 poslanika iz DNS-a tri su neki mangupi, oni su neprihvatljivi za nas i oni ne mogu biti dio bilo kakvog koalicionog sporazuma ili dogovora, a ovih ostalih četiri, pet ili sedam, osam su prihvatljivi”, govori u intervjuu “Jedan” Branislav Borenović.

“Ja nisam u tom svijetu poltronisanja, podobnosti gdje vi ponižavate ljude i ne dozvoljavate da neko bude kreativan, ne dozvoljavate da neko radi svoj posao, a da ne mora da vas pita. Ima ta priča da, od portira do direktora, mora da se pita prvog čovjeka RS-a šta da radi. Mislim da je to pogubno. To je nesistem i zato je za mene gospodin Dodik prošlost”, kaže Borenović.

Borenović se boji da će BiH uskoro postati zemlja staraca u kojoj će najbolji biznis biti otvaranje staračkih domova.

“Nažalost, mi živimo u jednom sistemu u kojem, u posljednjih nekoliko mjeseci, pa mogu reći i nekoliko sedmica, dešava se ozbiljan egzodus ljudi. Ja živim u jednom dijelu Banjaluke, to su Čaire i kada idem prema gradu moram proći pored slovenačkog konzulata. To je nevjerovatno koliko su dugački redovi. Svakog ponedjeljka su sve duži redovi. Oni više ne mogu da stoje na tim trotoarima koji su dovoljno široki da prime stotinu ili 200 ljudi. Ljudi jednostavno traže šansu u drugim zemljama”, govori Branislav Borenović.

Borenović u intervjuu “Jedan” još govori o opoziciji u RS-u, odnosu sa Miloradom Dodikom, slučaju Dragičević, korupciji, položaju Srba u Federaciji…

Intervju ” Jedan” je na programu večeras u 20 sati na BHT1.