BiH

nsrs

Bratić: Osporit ćemo izmjene Zakona o šumama RS ako nisu u skladu s Ustavom BiH

29/06/2020

Poslanik Senad Bratić (SDA) smatra da RS ovim zakonom pokušava da postane titular državne imovine, što je protivno Ustavu BiH, čijim odredbama je utvrđen pravni kontinuitet države BiH u toj oblasti

Za Poslaničku grupu “Zajedno za BiH“ sporne su predložene izmjene i dopune Zakona o šumama RS, jer se njima, kako navode, krši Ustav BiH.

Poslanik Senad Bratić (SDA) smatra da RS ovim zakonom pokušava da postane titular državne imovine, što je protivno Ustavu BiH, čijim odredbama je utvrđen pravni kontinuitet države BiH u toj oblasti.

-BiH ima isključivo pravo nastaviti da reguliše državnu imovinu čiji je ona titular – rekao je Bratić tokom današnjeg razmatranja izmjena i dopuna Zakona o šumama na sjednici Narodne skupštine RS.

Podsjetio da je 2012. Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, ocijenio da je sporan Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja ove imovine i da cjelokupan zakon ne može ostati na pravnoj snazi.

Bratić je uime Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” predložio nekoliko amandmana kako bi se izmjene i dopune Zakona o šumama RS uskladile s Ustavom BiH.

U slučaju da se ignoriše njihov prijedlog, ova poslanička grupa neće podržati predviđene izmjene, a kako kaže, pokrenut će mehanizme kako bi se data rješenja dovela u sklad s Ustavnom BiH.

Pozvao je nadležni zakonodavni odbor da vodi računa ne samo o zakonima RS, već i onima na nivou BiH.

-Želimo da se Narodna skupština drži svojih nadležnosti – rekao je Bratić.

Predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Također, predloženim izmjenama precizirana je promjena namjene šumskog zemljišta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.