BiH

Ministrica pravde i uprave KS

Brčić: Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi bit će razmatran u martu

19/01/2019

Nacrt zakona predstavlja krupne administrativne reforme među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je Feni da će Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi konačno biti razmatran na sjednici Skupštine u martu ili najkasnije u aprilu.

Nacrt zakona predstavlja krupne administrativne reforme među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture.

To znači da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Među prvim aktivnostima tog ministarstva, pored usvajanja zakona o lokalnoj samoupravi, Brčić je navela nastavak započetih reformi, zatim borbu protiv korupcije, kao i transparentnost rada uposlenika u javnom sektoru.

Naglasila je da trenutno izučavaju nacrt kojeg su zatekli iz prošlog saziva Vlade te da je usvajanje tog zakona jedno od glavnih obećanja koje ju koalicioni partneri dogovorili prije formiranja Vlade KS-a.

Zakon o lokalnoj samoupravi je posljedica usvojenih amandmana na Ustav KS-a na sjednici Skupštine 31. jula 2017. godine, kao reakcija na 15 odluka Ustavnog suda u kojima se navodi da je Kanton povrijedio pravo lokalnih zajednica.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.