Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH

Brkić: Povukao sam s dnevnog reda tačku Program reformi za 2021. godinu

vijece ministara bih – fena

– Jer ukoliko bi se desilo da nemamo konsenzus na Vijeću ministara BiH za usvajanje Programa reformi 2021. godine to bi značilo i, uvjetno rečeno, kraj tog dokumenta – kazao je Brkić

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine Josip Brkić izjavio je novinarima da je, kao ovlašteni predlagač, sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH povukao tačku dnevnog reda Program reformi za 2021. godinu.

Kazao je da je u predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH bila predviđena tačka usvajanje Programa reformi za 2021. godinu.

– Kao ovlašteni predlagatelj ispred Povjerenstva za suradnju sa NATO-om, a sukladno najavama da bi ta važna tačka, taj formalno-pravni i politički okvir suradnje BiH i Sjeveroatlantskog saveza, mogao biti neizglasan na Vijeću ministara, povukao sam tačku s dnevnog reda, sa zahtjevom predsjedatelju da je uvrsti na narednu sjednicu Vijeća ministara – pojasnio je Brkić.

Dodao je da, sukladno onome što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH najavio da će biti protiv svih odluka, „činjenica da je Prijedlog programa reformi za 2021. godinu povučen za narednu sjednicu Vijeća ministara, ostavlja ga u tom proceduralnom životu“.

– Jer ukoliko bi se desilo da nemamo konsenzus na Vijeću ministara BiH za usvajanje Programa reformi 2021. godine to bi značilo i, uvjetno rečeno, kraj tog dokumenta – kazao je Brkić.

Naglasio je da u Povjerenstvu za suradnju sa NATO-om, svi oni članovi koji su sudjelovali u izradi, u radu ovoga, konsenzualno su prihvatili ovaj program reformi, bez obzira iz koje političke stranke dolaze ili kom konstitutivnom narodu pripadaju.

– Stoga, smatram da je moja odgovornost da se omogući i Vijeću ministara BiH da u konsenzusu, kako je to napravilo i Povjerenstvo za suradnju sa NATO-om, usvoji Program reformi u, nadam se, skorom vremenu – kazao je Brkić.