BiH

raznolik program

Brojne aktivnosti obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

06/05/2021

Evropski dani filma, tradicionalni dio obilježavanja Dana Evrope koji se realizuje u saradnji sa mrežom kulturnih instituta zemalja članica EU u BiH, u ovogodišnjem online izdanju nudi besplatno 15 evropskih filmskih ostvarenja

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim Info centrom, u saradnji sa ambasadama i kulturnim institutima zemalja članica Evropske unije, Direkcijom za evropske integracije BiH, kao i brojnim partnerima orgnizira raznolik, edukativan i zabavan program.

Sutra će 19.30 sati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu biti otvorena multimedijalna izložba “Buđenje solidarnosti”, čiji su autori mladi bh. umjetnici i arhitekti, na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma. Izložba je nadahnuta muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU. Izložbu će otvoriti ambasador EU u BiH Johann Sattler zajedno sa direktoricom Muzeja Elmom Hašimbegović i gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić. Događaj će biti upriličen uz poštivanje svih covid mjera, najavljeno je iz Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tokom mjeseca maja, nastavljaju se brojne aktivnosti na obilježavanju Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj. Planirane aktivnosti, između ostalog, uključuju tri interaktivne online panel diskusije ambasadora Sattlera i ambasadora zemalja članica EU u BiH sa mladima, na teme zaštite okoliša, kulture, te pomirenja, demokratizacije i aktivizma. Zainteresovani će moći učestvovati i u zanimljivim “Evropa od A do Ž” online kvizovima.

Evropski dani filma, tradicionalni dio obilježavanja Dana Evrope koji se realizuje u saradnji sa mrežom kulturnih instituta zemalja članica EU u BiH, u ovogodišnjem online izdanju nudi besplatno 15 evropskih filmskih ostvarenja, uz obezbijeđene prevode putem ovog linka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.