BiH

Federalni ministar

Bukvarević: Vodili smo se činjenicom da predložimo realan i provodiv zakon

16/07/2019

Bukvarević je podsjetio da je ovaj zakon izradila radna grupa koju je formirao Predstavnički dom, uz učešće deset predstavnika boraca, deset predstavnika parlamentaraca i deset predstavnika Vlade

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas da demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon te da ga trebaju dobiti pod hitno.

– Pogotovo trebamo riješiti pitanje naših branilaca koje je sustigla starost ili bolest, a nemaju penziju niti platu ili neka druga primanja – izjavio je Bukvarević novinarima u Predstavičkom domu Federalnog parlamenta gdje su zastupnici obavili raspravu o predloženom zakonu o pravima demobilisanih boraca.

Bukvarević je podsjetio da je ovaj zakon izradila radna grupa koju je formirao Predstavnički dom, uz učešće deset predstavnika boraca, deset predstavnika parlamentaraca i deset predstavnika Vlade.

– Vodili smo se činjenicom da predložimo realan i provodiv zakon, da obuhvatimo najtežu kategoriju boraca i otvorimo određene procese kao što je priprema objave javnog registra branilaca. Smatramo da smo učinili veliki napor da smo zajedno sa predstavnicima boraca došli do jednog realnog i provodivog zakona, a razumijemo i predstavnike opozicije koji ovo pitanje uvijek žele iskoristiti za neke svoje političke poene – naveo je Bukvarević.

Vrlo važna odlika ovog zakona, prema njegovim riječima, jeste i pokušaj da se ujednače prava demobilisanih boraca u svim kantonima.

– Sa 16 prava koliko je predviđeno u ovom zakonu nastojaćemo da usaglasimo sa svim kantonima i da nastavimo proces pomaganja demobilisanim borcima. Ovo je realan i provodiv zakon za koji je obezbijeđeno dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou. Da smo mogli obezbijedili bi više, ali Vlada Federacije sada isplaćuje 600 miliona KM za borce. Očekujemo da općine i kantoni u ovome učestvuju jer borci su svih nas podjednako – kazao je Bukvarević.

Predsjednik Udruge “Zaboravljeni branitelji” BiH Drago Grbavac obratio se poslanicima govoreći da je predloženi zakon o demobilisanim borcima protuustavan i diskriminatorski.

Član i tajnik te Udruge na nivou BiH Dražen Pehar novinarima je izjavio da je neprihvatljiv pokušaj nametanja novog zakona o braniteljima, dodajući među ostalim da se ne može umjetno stvoriti granica “da se branitelj postaje sa 57 godina, a do tada nisi branitelj”.

Na predloženi zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica uloženo je oko 20 amandmana.

Devet amandmana upućeno je na rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH o kojem je također obavljena rasprava i očekuje se izjašnjavanje zastupnika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.