Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Butković: Gradnjom Pelješkog mosta prava BiH nisu ugrožena

peljeski_most

Ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju, da gradnjom tog mosta nisu ugrožena prava BiH čak naprotiv, kako je naglasio, “sigurnosno ćemo osloboditi Neum i spojiti svoj teritorij pa će od toga imati koristi obje zemlje”.

Ministar Butković je na molbu novinara da komentira izjavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o izgradnji Pelješkog mosta i osiguravanju otvorenog prolaza morem, ponovio da Hrvatska gradi most na svom teritoriju i da nisu ugrožena prava BiH.

Rekao je kako je gledao emisiju u kojoj je Izetbegović jučer gostovao (Nedjeljom u 2).

“Hrvatska gradi most na svojem teritoriju, on je 500 metara udaljen od crte razgraničenja koja se primjenjuje iako nije ratificirana u Saboru. Pregovori su vođeni još 2006. oko tehničkih karakteristika, visine mosta i širine plovnog puta upravo stoga kako bi BiH imala pravo na neškodljiv prolaz, tako da nikakva prava BiH gradnjom Pelješkog mosta nisu ugrožena, čak naprotiv, sigurnosno ćemo osloboditi Neum i spojiti svoj teritorij pa će od toga imati koristi obje zemlje”, rekao je ministar.

Istaknuo je da će se pitanje granice rješavati u dobrosusjedskim i bilateralnim odnosima, kao i uvijek, te da dovoditi u pitanje gradnju Pelješkog mosta s primjenom sporazuma koji se primjenjuje nije korektno, javila je Hina.