Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje američkog IRI-ja

Čak 85 posto građana BiH smatra da država ide u pogrešnom pravcu!

Sarajevo: Turisti u razgledavanju Baščaršije
24.04.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Turisti preplavili stari dio grada Bascarsiju. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Bošnjaci i građani iz reda Ostalih su najpesimističniji. Top 3 problema građana BiH su nezaposlenost, visoke cijene i korupcija. Za veliku većinu nema političara kojem vjeruju

Međunarodni republikanski institut (IRI), ugledna američka neprofitna organizacija ljudskim pravima i unapređenjem demokratije širom svijeta, a a koja djeluje skoro četiri decenije, objavila je najnovije multinacionalno istraživanje Zapadnog Balkana.

Piše: A. DUČIĆ

Nalazi izvještaja pokazuju podršku prozapadnim institucijama, ali i postojanje dugogodišnjih etničkih tenzija. Ispitane zemlje bile su Bosna i Hercegovina (BiH), Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Prema ovom istraživanju čak 85 posto građana BiH smatra da im država ide u pogrešnom pravcu, a samo 11 posto da ide u dobrom pravcu, dok pet posto nema nikakvog odogovora na ovo pitanje. Dvije godine ranije 87 posto građana BiH je smatralo da ova država ide u dobrom pravcu. Ovaj visok procenat podjednak je iz oba entiteta, u RS-u on iznosi 82 posto, a u FBiH 86 posto.

Od ispitanika iz redova konstitutivnih naroda, pada u oči da su Bošnjaci najpesimističniji, njih 89 posto smatra da BiH ide u pogrešnom pravcu, 81 posto građana srpske nacionalnosti to isto misli, kao i 77 posto Hrvata. No, još pesimističniji su građani iz reda ostalih, njih 93 posto smatra da BiH ne ide u dobrom pravcu.

Kao top 3 problema u BiH, ispitani građani su naveli: nezaposlenost (24 posto), visoke cijene (22 posto) i korupcija (17 posto). Tek na četvrtom mjestu sa 9 posto je generalna politička situacija.

Na pitanje kojem političaru najviše vjerujete, šest posto što je ujedno najveći procenat odgovorilo je da je to Željko Komšić. Na drugom mjestu je Draško Stanivuković sa četiri posto, a isti procenat je dobio i Milorad Dodik. Međutim, ogromna većina od 62 posto navelo je da ne poklanjaju povjerenje nijednom od političara.

Njemačka, Turska i SAD su države Kojima, prema ovoj anketi, građani BiH najviše ukazuju povjerenja. Država koja, prema ispitanicima iz BiH, predstavlja najveću prijetnju je Rusija.

Na pitanje kakav bi vanjskopolitički kurs BiH trebala zauzeti, 58 posto ispitanih Bošnjaka te 52 posto Hrvata smatra da je to prozapadni kurs odnosno onaj koji vodi BiH u EU. Među ispitanicima srpske nacionalnosti (31 posto) to je kurs koji podrazumijeva jednak pravac ka Rusiji i Zapadu.

Samo devet posto ispitanih iz BiH samtra da je sigurnosna situacija veoma zadovoljavajuća, a 39 posto ih smatra da je donekle zadovoljavajuća, dok ukupno 50 posto ih smatra suprotno.

Više od 30 posto ispiranih smatra da u BiH postoje etničke tenzije, 15 posto ih samtra da su jake, a osam posto da su veoma izražene. Samo 6 posto ih smatra da je veoma izvjestan sukob u BIH, a 21 posto da je donekle izvjestan. Ipak veliak većina se izjasnila suprotno. Od argumenata zbog čega ne bi u BiH došlo do sukoba najviše dominira: Građani bi odbil ida ućetvuju u ratu.