Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"twitter"

Čanak o proslavi neustavnog dana RS: Sve je to kič i falsifikat

čanak dan rs
FOTO: Avaz / FaceTV

“Samo im je važno da izumru svedoci i da proglase da je to tako bilo oduvek, da u dečije udžbenike napišu svoje laži i gurnu neku novu otrovanu decu da ginu za njihove svinjarije”

Još jedna proslava neustavnog dana RS održana je u Banjoj Luci. Defile u Banjoj Luci obilovao je nacionalističkim pjesmama, četničkim obilježjima, zastavma Rusije i Srbije…

Vojvođanski političar Nenad Čanak na Twitteru je kratko prokomentirao danas slavljenje neustavnog dana RS.

“Sve je to kič i falsifikat. I, samo im je važno da izumru svedoci i da proglase da je to tako bilo oduvek, da u dečije udžbenike napišu svoje laži i gurnu neku novu otrovanu decu da ginu za njihove svinjarije. Sve već viđeno”, poručio je Čanak.

Čanak je svoj komentar ostavio uz snimku obilježavanja dana RS od prošle godine kada su postrojeni u ešalonu pjevali “Pukni zoro” pjesmu za koju mnogi krivi smatraju da je stara narodna pjesma pa čak i da je nastala još u prvom svjetskom ratu.

Istu pjesmu i ove godine pjevali su pripadnici MUP-a RS predvođeni srbijanskom pjevačicom Danicom Crnogorčević.

No, ta pjesma nema nikakve veze sa prvim svjetskim ratom. Napisao ju je Slovenac Robert Pešut, poznatiji kao Manjifiko, prije nekoliko godina za potrebe filma “Montevideo, Bog te video”.

Završen defile

Defileom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, javnog i civilnog sektora, u Banja Luci je obilježen 9. januar kao dan Republike Srpske, čije je obilježavanje Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Učesnicima defilea i građanima na Trgu Krajine obratio se predsjednik RS-a Milorad Dodik. Jedna od njegovih osnovnih poruka bila je da Republika Srpska obilježava ovog datuma rođendan i da je to pravo koje joj niko ne može uskratiti.

Oficijelni dio je završen kada je Danica Crnogorčević otpjevala numeru „Pukni, zoro“, pa je kao nastavak najavljen muzički koncert na Trgu Krajine.