BiH

Odgođeno suđenje

Čaušević nije došao na suđenje zbog zdravstvenih razloga

12/12/2019

Sutkinja Ćuković je prokomentarisala da dok Sud ne preduzme mjere, postupak se neće moći provesti do kraja

Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću odgođeno je zbog nedolaska optuženog, javlja Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN).

Branilac Suad Sultanić je rekao da Čaušević nije pristupio iz zdravstvenih razloga i da se nalazi na bolničkom pregledu, te da je izostanak opravdan, kao i da je o tome dan ranije telefonskim putem obavijestio Sud.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković da li je Odbrana na prošlom ročištu znala za taj termin, branilac je odgovorio da se morala čekati potvrda i kada je stigla, Sud je obaviješten.

Sutkinja Ćuković je prokomentarisala da dok Sud ne preduzme mjere, postupak se neće moći provesti do kraja, te je podsjetila da na prošla ročišta uvijek neko ne pristupi, ili prvooptuženi ili vještak ili drugooptuženi.

“Koriste se svi načini da se odugovlači postupak”, dodala je sutkinja Ćuković i navela da će na naredno ročište Čauševiću biti upućen poziv.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila.

Na teret se Čauševiću stavlja i da je, nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nastavak suđenja je planiran za 19. decembar.

Komentari

Autor: BIRN

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.