Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić: O Ustavnom sudu BiH otvoriti razgovore u parlamentu BiH

dragan cavic

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da je bilo određenih pomaka kada je u pitanju usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH te da postoji mogućnost da se to pitanje otvori u parlamentu BiH.

Bez obzira na to, naglasio je, stav srpskih političara ostaje jedinstven i „nikome ne pada na pamat da se mijenja 9.januar kao Dan RS-a“.

Ustavni sud BiH je krajem novembra prošle godine proglasio neusklađenim s Ustavom Bosne i Hercegovine 9.januar, Dan RS-a.

Nakon ove odluke uslijedila je zajednička izjava vodećih političkih predstavnika tog bh. entiteta kojom je odbačena ta odluka Ustavnog suda BiH te zatraženo od parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH jer će u protivnom biti proveden referendum u RS-u na kojem bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS-a, 9. januara.

-Ostajemo pritom dogovoru i potpisanoj izjavi, rekao je predsjednik NDP-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci te naveo da bi se prije bilo koje odluke ponovo trebali sastati srpski zvaničnici RS-a i utvrditi konačan stav.

Kazao je da se mora voditi računa o tome kako će biti formulirano referendumsko pitanje, jer će sigurno biti osporeno od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, a zatim će i biti predmet odlučivanja Ustavnog suda RS-a.

Ako se, kaže, i provede spomenuti referendum, nakon toga mora da se mijenja i zakon o praznicima u RS-u.