Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Čavić: Vlasti RS-a predlagala režimski paket za odbranu od slobodne misli

19/05/2015

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić optužio je danas vlast u RS-u da je predlagala zakone o javnom okupljanju i radu neprofitnih organizacija kao “režimski paket za odbranu od slobodne misli i djelovanja nevladnih organizacija”.

Ovi zakoni su povučeni s dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, ali je Čavić u obraćanju pozvao Vladu da više ne predlaže neustavne zakone.

Naveo je da se ti zakoni moraju izmijeniti da bi istinski odgovarali društvu u RS-u.

– Oni su bili napravljeni na način da bi se ispunilo obećanje Milorada Dodika kako će disciplinovati one koji su označeni kao neprijatlji RS-a i ruše režim – ustvrdio je Čavić navodeći da se dio tih obećanja ispunjava kroz zakonodavne norme i ta dva zakona su realizacija tih Dodikovih obećanja.

Nacrti zakona o javnom okupljanju i javnosti rada neprofitnih organizacija i zvanično su danas povučeni s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine, ali je po hitnom postupku uvršen Prijedlog zakona o izmjenama zakona o posebnom doprinosu za solidarnost u RS-u.

Ovaj zakon predviđa da se od svih plaća radnika u RS-u, koje su veće od 370 KM, izdvaja 1,5 posto za Fond solidarnosti za obnovu RS-a, a isti iznos do kraja godine trebali bi da plaćaju i poslodavci za svakog zaposlenog.

Protiv ovog zakona su sindikalci i poslodavci te predlažu entitetskoj vlasti da ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure te da “potraži” druge izvore za pomoć privredi RS-a koja je uništena u prošlogodišnjim poplavama.

U toku je prva tačka dnevnog reda, poslanička pitanja i odgovori, a na sjednici parlamenta bi se poslanici trebalo da izjasne o izboru sudije Ustavnog suda RS-a, iz reda hrvatskog naroda, a entitetski predsjednik Milorad Dodik je na to mjesto predložio pravnicu Irenu Mojović iz Banje Luke.
Prethodno je Visoko sudsko i tužilačko vijeća BiH, 15.aprila, utvrdilo listu kandidata za upražnjenu funkciju sudije Ustavnog suda RS-a te je dostavilo na konačno predlaganje predsjedniku RS-a.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je više izmjena i dopuna zakona, među kojima o visokom obrazovanju, te o zdravstvenoj zaštiti na koji su brojne primjedbe iznijeli sindikati u zdravstvu, jer smatraju da neće pomoći rješavanju teške situacije u toj oblasti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izmjene i dopune zakona o poreznom postupku, o inspekcijama, o komunalnoj policiji, te o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, ali i tri negativna revizorska izvještaja, o radu Kliničkog centra Banja Luka, bolnice Istočno Sarajevo te javnog preduzeća “Putevi RS” u 2013. godini.

Bit će riječi i o Prijedlogu zaključka građanske inicijative, kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nije od javnog interesa.

Komentari

2 Comments

  1. Novica

    19/05/2015 at 11:38

    Da nema vas mi bi mnogo bolje živjeli,nažalost tu ste vi da nam zagorčate živote.Niti ste vi patriote ,niti ste eksperti za ekonomiju ,već ste eksperti za kleptomaniju,ovdje su izgleda građani zbog vas i vaših porodica do narednih izbora, vam ne trebamo da nema ovih stranaka ovdje bi bilo idealno,SNSD-u,SDS-u,PDP-u,DNS-u,SPS-u,NDP-u sa četiri izgrađene nove hidroelektrane ovaj milion stanovnika republike srpske imao bi primanja po glavi stanovnika preko 1200 maraka,zato Čaviću Dragane šuti znam za šta se boriš za veća primanja,da je pravde svi bi ste vi bili iza rešetaka KP Foča ničija do zore nije gorila pa neće ni vaša!

  2. Novica

    19/05/2015 at 11:47

    Da nema ovih stranaka iz Republike Srpske ovdje bi bilo blagostanje.Niti ste vi patriote,niste ekonomski eksperti samo ste dobri kleptomani i lažovi.Da imate malo obraza do sada bi sve vlade napravile po jednu hidroelektranu svi bi građani imali redovna primanja,a normalno da ste manje krali,da li će građani doći pameti pa vas sve otjerati govnavom motkom od Dodika,Ivanića do Mihaljice i ovih nižih opštinskih džohara,da bar ostavimo nešto narednim generacijama,prije toga treba proširiti KP Foču obezbjediti vam dobar na duži vremenski period smještaj.Svi od Tegeltije do Vučurovića!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.