Čavić: Vlasti RS-a predlagala režimski paket za odbranu od slobodne misli

BiH

dragan-cavic111

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić optužio je danas vlast u RS-u da je predlagala zakone o javnom okupljanju i radu neprofitnih organizacija kao “režimski paket za odbranu od slobodne misli i djelovanja nevladnih organizacija”.

Ovi zakoni su povučeni s dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, ali je Čavić u obraćanju pozvao Vladu da više ne predlaže neustavne zakone.

Naveo je da se ti zakoni moraju izmijeniti da bi istinski odgovarali društvu u RS-u.

– Oni su bili napravljeni na način da bi se ispunilo obećanje Milorada Dodika kako će disciplinovati one koji su označeni kao neprijatlji RS-a i ruše režim – ustvrdio je Čavić navodeći da se dio tih obećanja ispunjava kroz zakonodavne norme i ta dva zakona su realizacija tih Dodikovih obećanja.

Nacrti zakona o javnom okupljanju i javnosti rada neprofitnih organizacija i zvanično su danas povučeni s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine, ali je po hitnom postupku uvršen Prijedlog zakona o izmjenama zakona o posebnom doprinosu za solidarnost u RS-u.

Ovaj zakon predviđa da se od svih plaća radnika u RS-u, koje su veće od 370 KM, izdvaja 1,5 posto za Fond solidarnosti za obnovu RS-a, a isti iznos do kraja godine trebali bi da plaćaju i poslodavci za svakog zaposlenog.

Protiv ovog zakona su sindikalci i poslodavci te predlažu entitetskoj vlasti da ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure te da “potraži” druge izvore za pomoć privredi RS-a koja je uništena u prošlogodišnjim poplavama.

U toku je prva tačka dnevnog reda, poslanička pitanja i odgovori, a na sjednici parlamenta bi se poslanici trebalo da izjasne o izboru sudije Ustavnog suda RS-a, iz reda hrvatskog naroda, a entitetski predsjednik Milorad Dodik je na to mjesto predložio pravnicu Irenu Mojović iz Banje Luke.
Prethodno je Visoko sudsko i tužilačko vijeća BiH, 15.aprila, utvrdilo listu kandidata za upražnjenu funkciju sudije Ustavnog suda RS-a te je dostavilo na konačno predlaganje predsjedniku RS-a.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a je više izmjena i dopuna zakona, među kojima o visokom obrazovanju, te o zdravstvenoj zaštiti na koji su brojne primjedbe iznijeli sindikati u zdravstvu, jer smatraju da neće pomoći rješavanju teške situacije u toj oblasti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izmjene i dopune zakona o poreznom postupku, o inspekcijama, o komunalnoj policiji, te o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, ali i tri negativna revizorska izvještaja, o radu Kliničkog centra Banja Luka, bolnice Istočno Sarajevo te javnog preduzeća “Putevi RS” u 2013. godini.

Bit će riječi i o Prijedlogu zaključka građanske inicijative, kojim se konstatuje da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku „Sutjeska“ nije od javnog interesa.