Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavka predstavio Deklaraciju o borbi protiv diskriminacije u entitetu RS

admicavka_deklaracija

Admir Čavka, poslanik kluba ‘Domovina’ u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavio je javnosti Prijedlog Deklaracije o ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije na osnovu etničke, vjerske i jezičke pripadnosti u entitetu Republika Srpska, koji će uputiti u parlamentarnu proceduru naredne sedmice. Čavka je napomenuo da je danas Međunarodni dan ljudskih prava te da je ovo prilika da se javnosti ukaže na kršenja ljudskih prava, posebno kada su u pitanju povratnici u RS-u. Napominje da Deklaracija nema namjeru provokacije, već konkretno obrađuje važna pitanja za proces integracije povratnika, te općenito zaštitu građanskih i političkih sloboda.

“Kada govorimo o ljudskim pravima, govorimo o pravu na mirna okupljanja, obilazak stratišta, udruživanja i pokretanja formalnih i neformalnih skupina koje promovišu nenasilno i odgovorno građansko djelovanje na ostvarivanju ljudskih prava. Moramo o tome govoriti zbog svih onih aktivista koji trpe različite oblike pritisaka zbog svojih stavova. Deklaracija obuhvata i zaštitu prava na sjećanje sa prijedlozima osiguranja programa finansiranja obrazovnih i memorijalnih programa udruženja žrtava, institucionalnu podršku postavljanju obilježja i izgradnji memorijalnih centara, te zvaničnih komemoracija i obilježavanje stradanja uz osiguranje zakonskog okvira kojim će se zaustaviti širenje govora mržnje i netolerancije”, kazao je Čavka.

“Vidimo da se u regiji radi na povećanju slobode kretanja, te je jedan od prijedloga koji sam uputio i ohrabrenje mobilnosti kroz programe povezivanja i razmjene profesora, nastavnika, studenata, ljekara, vjerskih službenika, advokata, privrednih stručnjaka i zaposlenika u organima uprave iz različitih lokalnih zajednica i različite etničke pripadnosti. Također, tražimo pravo na slobodu izražavanja i informisanja kroz podršku medijima koji podstiču međuetnički dijalog, te osiguranje slobode medija uz punu transparentnost i zaštitu novinara pri njihovom radu. Svi znaju da se trenutno bošnjačka i hrvatska povratnička zajednica suočavaju sa medijskom blokadom u RS-u, te isto mora prestati”, napominje Čavka.

Čavka u Deklaraciji traži zajednički rad na osiguranju prava na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja uz garancije potpune autonomije vjerskih zajednica, obnovu i zaštitu vjerskih objekata i mezarja/grobalja. Također, Čavka upozorava na probleme u obrazovanju, pristupu javnim službama i zapošljavanju za povratničku populaciju.

“Na području RS-a još nije osiguran pristup osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju bez diskriminacije, nema uvažavanja prava na maternji jezik i nacionalnu historiju, očuvanje kulture i tradicije. Želimo osigurati veći stepen saradnje kulturno-umjetničkih, obrazovnih i sportskih udruženja iz različitih etničkih zajednica, želimo međuetnički dijalog i ravnopravnost za sve. To trebaju biti naše poruke povodom Međunarodnog dana ljudskih prava”, zaključio je Čavka.