Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Kutlešić: Nećemo odustati od povrata vojnih stanova u FBiH

kutlesic_vojni_stanovi

Članovi Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske neće odustati od zahtjeva za povratom vojnih stanova u Federaciji BiH /FBiH/, pa makar svi vlasnici stanova morali svoja prava ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, izjavio je Srni predsjednik ovog udruženja Milorad Kutlešić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Kutlešić je rekao da FBiH nastavlja sa višegodišnjom opstrukcijom povrata vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske /VRS/.

On je podsjetio da oficiri bivše JNA, odnosno VRS, još potražuju od FBiH više od 250 stanova, te da u Strazburu postoji na desetine tužbi koje se još vode u vezi sa povratom tih stanova.

Vlada FBiH utvrdila je ranije Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo.

Ovim zakonom je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima JNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država bivše SFRJ.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu od 14 podnesenih tužbi do sada je donio odluku u korist bivšeg oficira JNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Istu odluku Sud u Strazburu je donio i u slučaju LJeposave Mago, kojom je BiH naloženo da obešteti LJeposavu Mago sa 58.000 evra.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i bezbjednost, bez ikakvih razlika.