Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirna šetnja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava: Počast Editi i Selmi

mirna_setnja_dan_ljudskih_prava_sarajevo1

Protestni marš pod nazivom “Ljudska prava na agendu!” održan je danas u Sarajevu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Više desetina građana Sarajeva okupilo se ispred Akademije likovnih umjetnosti i upriličili mirnu šetnju do Filozofskog fakulteta u Sarajevu gdje su odali počast dvjema studenticama iz Bosanske Krupe i Bugojna Editi Malkoč i Selmi Agić koje je sredinom oktobra automobilom usmrtio Sanjin Sefić.

Ukazali su na svakodnevno kršenje ljudskih prava u BiH.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Testiraj se na homofobiju”, “Šutnja nije zlato”, “Jednakost, pravda, sloboda=ljudska prava”, “Pravo da udišem čist zrak”.

Jadranka Miličević iz Fondacije CURE kazala je da je današnji cilj, ne samo u Sarajevu, nego i u više od 20 bh. gradova u kojima se održava ulične akcije, skretanje pažnje na kršenje ljudskih prava u svakom pogledu u svakog dana.

“Ugroženo nam je osnovno pravo na život, na zdravlje, slobodu. Svakodnevno se povećava siromaštvo, ljudi izlaze na ulice i mole za pomoć, to govori o teškoj globalnoj situaciji”, poručila je Miličević ukazavši na problem dugog čekanja na operacije kao i različita snimanja u zdravstvu.

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra kazala je da su se okupili kako bi ukazali na sva moguća kršenja ljudskih prava.

“Bitno je da pošaljemo poruku da se svakodnevno krše ljudska prava u BiH i da pokušamo svi zajedno da se borimo i stanemo u kraj tom sistematskom ali i svakodnevnom kršenju ljudskih prava na ulici”, pojasnila je Huremović.

Govorila je i o LGBT populaciji kazavši da u BiH postoji veliki broj pojedinačnih kršenja ljudskih prava.