Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u vijećnici

Čelnici Brčko distrikta i Sarajevskog kantona razgovarali o budućoj suradnji

milic i forto (1)

Premijer Sarajevskog kantona Edin Forto istaknuo je interes tog kantona prema Brčkom i drugim zajednicama u BiH

Izaslanstva Brčko distrikta BiH i Sarajevskog kantona sastala su se u petak u brčanskoj Gradskoj vijećnici, što je prvi službeni kontakt između institucija vlasti dvaju gradova.

“Mnogo je oblasti u kojima je moguće ostvariti suradnju između Sarajevskog kantona i Brčko distrikta BiH. Ono što je posebno interesantno za Distrikt jeste suradnja s međunarodnim agencijama koje mogu pomoći unaprjeđenju života kroz tehničku i drugu potporu” – kazao je nakon sastanka gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Podsjetio je kako su posljednjih mjeseci evidentna različita politička mišljenja i na razini BiH ali da bez obzira na sve to treba osigurati uvjete za život ljudi na ovim prostorima i na prostoru lokalnih zajednica te učiniti sve da odlazak u inozemstvo, pogotovo mladih ljudi, ne bude jedina, isključiva opcija.

“U tom slučaju i čekanje na taj politički konsenzus na razini BiH obesmislit će sve naše aktivnosti jer na kraju ta politika neće imati za koga da postiže tu vrstu kompromisa”, zaključio je Milić, priopćeno je iz Vlade Brčkog.

Izrazio je mišljenje da se na ovakav način šalje pozitivna poruka u BiH o mogućoj suradnji između različitih razina vlasti, naročito onih koje su zadužene za lokalne poslove.

“Nadam se da ovo neće biti jedini susret i da ćemo kontakte nastaviti i na operativnoj razini te uključiti u ovu suradnju i neke druge lokalne zajednice, npr. Banju Luku i sve one koji mogu svojim iskustvima doprinijeti unaprjeđenju života ljudi”, mišljenja je Milić.

Premijer Sarajevskog kantona Edin Forto istaknuo je interes tog kantona prema Brčkom i drugim zajednicama u BiH.

“Ono što često lokalne zajednice i županije ne prepoznaju jeste kako vlastite interese da ostvaruju u suradnji s međunarodnim agencijama i onda tu nastane puno šuma i buke gdje dobivate razne ponude za razne projekte bez mnogo koordinacije. Ono o čemu ćemo mi razgovarati u narednom razdoblju jeste kako iskoordinirati sve te napore međunarodne zajednice, a da najviše koristi ima upravo lokalna zajednica. Nakon nekoliko mjeseci razgovora mi smo s njima krenuli u konkretne projekte i po brzoj proceduri smo s početkom građevinske sezone otvorili gradilišta u Sarajevu u vrlo kratkom roku. Preporučujem da svaka lokalna zajednica, a i Brčko, pripremi neku vrstu strategije kako ići prema njima da bi se ostvarila obostrana korist, odnosno razvitak, jer to građani očekuju od nas“, istakao je Forto.

Dodao je kako je njegova želja da se Sarajevski kanton okrene svim sredinama s ciljem daljnje suradnje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Brčko distrikta BiH.