sarajevo

Čelnici KS razgovarali s predstavnicima EBRD-a o budućim projektima

forto – konakovic

Kako su poručili iz EBRD-a, anagažovali su konsultante za pripremu prioritetnih investicija smanjenja svih vrsta zagađenja u KS te održani incijalni radni sastanici o ovoj temi

Čelnici Kantona Sarajevo razgovarali su danas s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), predvođenu direktoricama za centralnu i jugoistočnu Evropu te zapadni Balkan Charlotte Ruhe i Zsuzsannom Hargital, o projektima koje je EBRD spreman kreditirati i sufinansirati uz određivanje stepena spremnosti i kantonalnih prioriteta za njihovu realizaciju.

Godišnja Skupština EBRD-a će biti održana od 7. do 9. maja ove godine u Sarajevu, a pozdravljajući odluku da svoj najvažniji godišnji sastanak EBRD održi u glavnom gradu BiH, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, premijer Edin Forto i ministri u Vladi KS izrazili su spremnost Kantona da nastavi dogovore i saradnju sa EBRD-om koja pokazuje interes za značajna ulaganja u infrastrukturne projekte, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

– Već s početkom građevinske sezone počinje rekonstrukcija vodovodne mreže koju smo, uz sve probleme, uspjeli dovesti do faze realizacije. Zahvaljujem se EBRD-u na strpljenju koje je pokazao u čitavom procesu dogovaranja i siguran sam da će dalja saradnja na ovom projektu ići prema planu i dinamici – istakao je Konaković.

Među prioritetima su svakako projekti cestovne infrastrukture za koju je već ranije, zajedno sa FBiH potpisano kreditno zaduženje od 38,5 miliona eura. Posebnu važnost, kako je istakao premijer Forto, ima izgradnja I transverzale, a o daljim prioritetima, uz stručnu saradnju, biće daljih zajedničkih dogovora.

Posebno opredjeljenje ove Vlade, prema riječima premijera, jeste brža i jača realizacija projekta energetske efikasnosti naglašavajući važnost utopljavanja i javnih i privatnih zgrada. To je svakako dugoročna mjera i u borbi protiv zagađenja zraka, kao što je i projekt Zeleni grad za koji su i Kanton i EBRD iskazali spremnost realizacije.

Kako su poručili iz EBRD-a, anagažovali su konsultante za pripremu prioritetnih investicija smanjenja svih vrsta zagađenja u KS te održani incijalni radni sastanici o ovoj temi.

Rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja i trolejbusa, za što bi preko EBRD-a i viših nivoa vlasti Kantonu bilo plasirano 35 miliona eura, ostaje strateški projekt u uređenju javnog gradskog prijevoza. Njegova dinamika biće određena daljim procesima u preduzeću GRAS, kao i smjernicama koje će biti definisane u zakonu i strategiji o javnom prijevozu.

– Želimo napraviti konkretne, vidljive stvari u poboljšanju uslova života ovdje. Budite agresivni što se tiče ove Vlade, mi ćemo vam biti efikasan partner – poručio je sa ovog sastanaka premijer Forto.