protest i razočarenje

Čelnici pokreta preživjelih žrtava rata uputili pismo Nobelovom komitetu

prezivjele zrtve rata

Upućen je i zahtjev članovima Nobelovog komiteta da javno i nedvosmisleno osude stavove Petera Handkea o ratnim zločinima u BiH

Čelnici pokreta i udruženja preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputili su danas otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost u kome su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijele austrijskom književniku Peteru Handkeu.

– Ovom odlukom ste grubo uvrijedili žrtve genocida, preživjele logoraše, žrtve silovanja i torture – poručili su danas čelnici udruženja na konferenciji za medije.

Potredsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe“ Kada Hotić istakla je da je genocid počinjen i tu istinu treba prihvatiti čitav svijet kao pouku da se više nikada ne ponovi, stoga su jako ogorčeni odlukom Nobelovog komiteta, a to je i pokazatelj da fašizam nikada nije nestao.

– Vi ste Handkeu dodijelili nagradu, iako ste znali da je on otvoreno podržavao i opravdao ratnu politiku Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u periodu 1992-1995.godine – stoji u pismu koje je danas pročitano na konferenciji za medije.

S obzirom da je Nobelova nagrada dodijeljena Handkeu, negatoru zločina, samim tim, kako je istaknuto, članovi Nobelovog komiteta zaslužuju da, kada bude obilježavanje 25.godišnjice genocida u Srebrenici, budu proglašeni personom non grata od cijelog svijeta.

– Zašto se gospodo krijete iza Petera Handkea ? Mogli ste posthumno nagraditi Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića ili Adolfa Hitlera, jer je nagrada Peteru Handkeu nagrada njima i svim drugim fašistima koji su planski uništavali civilizaciju – poručeno je u pismu.

Upućen je i zahtjev članovima Nobelovog komiteta da javno i nedvosmisleno osude stavove Petera Handkea o ratnim zločinima u BiH, kao i zahtjev da se Nobelov komitet javno pokaje zbog odluke da podrži Handkea, i na taj nači da sačuvaju vlastitu ljudski i intelektualnu čast, kao i ugled Nobelove nagrade.

– U suprotnom, Majke Srebrenice, kao potpisnice ovog pisma, svjedoče da će vaša imena iduće godine, povodom obilježavanja 25 godina genoccida u Srebrenici biti upisana na pročelju spiska negatora genocida. Inistirat ćemo da i predlagači nagrade budu na pročelju stuba srama u Srebrenici, zajedno sa vama – poručeno je članovima Nobelovog komiteta sa današnje konferencije za medije.

Otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost danas su potpisali čelnici devet udruženja: Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Žena-žrtva rata, Žena Podrinja, Udruženje žrtava svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje podorica nestalih općine Ilijaš, Savez logoraša u BiH, Organizacija porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba, Vrbanja, Kotor-Varoš, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.