Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podaci nisu dobri

Čengić: Svake godine u Goraždu novi slučajevi karcinoma grlića maternice

edin cengic doktor

Čengić podsjeća da otkrivanje premalignih promjena na grliću maternice, omogućava potpuno izlječenje

U Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija“ svake godine registruju se slučajevi novootkrivenih karcinoma grlića maternice – potvrdio je specijalista ginekologije i akušerstva dr. Edin Čengić.

Po njegovim riječima, u prošloj godini registrovana su tri slučaja.

– Dva karcinoma grlića maternice su otkrivena praktično u jednoj sedmici krajem godine. Imajući u vidu činjenicu da je ovo područje sa manjim brojem stanovnika, ovo oboljenje ima neku ujednačenost javljanja i otprilike svake godine imamo od tri do sedam novootkrivenih slučajeva. S obzirom na činjenicu da se karcinom grlića maternice može prevenirati, ovi statistički podaci nisu dobri – ističe Čengić.

Povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice koja se obilježava od 19. do 25. januara, Čengić je naglasio potrebu redovnih ginekoloških pregleda.

-Karcinom grlića maternice je po tome karakterističan što prolazi kroz niz premalignih promjena koje obično traju nekoliko godina, prije nego što se razviju u karcinom one najteže, dok se kod blažih promjena to dosta rjeđe dešava. Pošto su te promjene bezbolne i ne daju nikakve simptome, najvažnije je redovno vršiti ginekološke preglede i davati papa bris. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i drugih organizacija dovoljno je da se papa bris daje jednom u tri godine – istakao je on.

Čengić podsjeća da otkrivanje premalignih promjena na grliću maternice, omogućava potpuno izlječenje.