Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Tri jezika i dva pisma su naše bogatstvo, a ne teret

Irfan Cengic Bratunac

Prava djece da govore svojim jezikom konstantno se krše u Bosni i Hercegovini. Ovaj slučaj je primjetan u Republici Srpskoj ali i u jednom broju kantona u FBIH. Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH posjetio je osnovce u Konjević Polju i Novoj Kasabi gdje nastavu pohađa veliki broj djece povratnika koji ne mogu učiti bosanski jezik, niti svoj maternji jezik mogu nazivati pravim imenom.

“Tri jezika i dva pisma su bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije. Želja mi je da gradimo odnose u BiH zasnovano na međusobnom uvažavanju, da iskorijenimo sve podjele kao što su dvije škole pod jednim krovom, te da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine može učiti i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisma. To nije nemoguće i nije daleko, prije ili kasnije taj cilj ćemo i postići. Grdno se varaju oni koji misle da brane srpstvo, bošnjaštvo ili hrvatstvo tako što djeci omogućavaju da uče samo jedan jezik. Takvi prvenstveno škode svom narodu i škode svojoj djeci, čineći ih nepismenim. Sramotno je da ovdje djeca ne mogu učiti bosanski, kao što je sramotno da u nekim drugim školama djeca ne mogu učiti hrvatski ili srpski. Sve su to jezici naše zemlje i naših ljudi”, istakao je Irfan Čengić.

Podsjećamo da je SDP BiH pokrenuo krivičnu prijavu protiv Ministra obrazovanja Republike Srpske zbog ne postivanja Ustava i zagaranzovanog prava na učenje bosanskog jezika.

U posjetu učenicima u Bratuncu povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Irfan Čengić je išao u svojstvu dopredsjedavajućeg Vijeća Općine Stari Grad Sarajevo, a delagaciju su činili i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad; Jusuf Pušina, predsjedavajući Vijeća Općine i Muamer Mekić, šef Kluba vijećnika SDP BiH u Starom Gradu.