Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Disciplinski tužilac ponovo traži suspenziju Olega Čavke

čavka

Ured disciplinskog tužioca zatražio je suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH iz ovog ureda.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da „nema komentara“ na pitanje o otvaranju istrage protiv Čavke.

Čavka je kazao da nije upoznat da je otvorena nova istraga protiv njega, negirajući da je učestvovao u koruptivnim djelima u predmetu „Džoker“, u kojem je više osoba optuženo za nedozvoljen promet akciznim proizvodima i krijumčarenje.

Za njega je sve ovo “jedna očekivana prljava kampanja istih ljudi koji rovare i rade loše stvari u Tužilaštvu BiH već godinama“.

„Ja se neću oko svega ovoga naročito uzbuđivati. Nije mi drago čuti, ali očekujem da vinovnici ovog postupanja odgovarati za ono što su uradili i da nikakvih posljedica po mene neće biti zato što ja apsolutno nisam ništa pogrešno uradio“, kazao je Čavka za BIRN BiH.

Govoreći o radu u predmetu „Džoker“, on je kazao da je Odbrana Zorana Popovića, jednog od optuženih, prošle godine ponudila sporazum o priznanju krivnje.

„Ja sam tu ponudu prihvatio, sačinio sam sporazum o priznanju krivnje na godinu dana zatvora i sporedne novčane kazne od 50.000 KM. Tom prilikom sporazum je poslat u kabinet i tadašnji šef kabineta Hasan Pleh sporazum nije odobrio, ma šta to značilo da takva osoba nešto odobrava. Tu svoju odluku je ovjerio faksimilom glavnog tužioca Salihović Gorana“, kazao je Čavka.

On je dodao da je postupak nastavljen i da nije urađeno ništa pogrešno.

„Na kraju krajeva, ovdje je sud izrekao kaznu, a ne tužilac“, rekao je Čavka.

Protiv njega je ranije otvorena istraga zbog nošenja telefona zaplijenjenog u istrazi kući. Tada Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije prihvatilo zahtjev za suspenziju.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović suspendovan je u septembru prošle godine zbog sumnje da je počinio niz zloupotreba, između ostalog i da je omogućavao neovlaštenim osobama, uključujući Pleha, da ispituju svjedoke.