Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje vlasti

Centrala SBB-a naložila prekid pregovora, Sarajlić odbio napustiti sastanak?!

ISMET SARAJLIC

Zanimljivo je da, nakon odlaska Čehića, sastanak nije napustio i predsjednik Skupštine ZDK Ismet Sarajlić, koji je inače član SBB-a

Kandidat za mandatara Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mehmed Bradarić izražava nadu kako napuštanje pregovora od v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a Ermina Čehića nije konačan stav stranke.

– Ovdje je puno ličnih animoziteta, što ja ne bih komentarao, jer će ispasti da se stavljam na jednu ili drugu stranu – kaže Bradarić, koji je na pitanje novinara Fene da li ima smisla dalje voditi pregovore o sastavu Vlade ZDK s podrškom samo 18 mandata, odgovorio kako on neće odustati.

-Ja imam potpise 21 zastupnika. Ovo ne znači da je ostalo samo 18 zastupnika – smatra Bradarić, koji ističe kako je svima u interesu da se formira vlast.

Nakon odlaska Čehića, sastanak nije napustio i predsjednik Skupštine ZDK Ismet Sarajlić, koji je inače član SBB-a. Zanimljivo je da je “Avazov” portal objavio informaciju da je Centrala SBB-a dala nalog dr. Erminu Čehiću da upozna svoje kolege s odlukom da SBB neće biti dio niti jedne vladajuće većine u ZDK.

No, Sarajliće je uprkos tome ostao na sastanku.

– SBB se povlači iz pregovora o formiranju parlamentarne većine i vlasti u ZDK-u, a o razlozima političke prirode saznat ćete iz saopćenja Predsjedništva SBB- kazao je v.d. predsjednik Kantonalnog odbora SBB- a ZDK Ermin Čehić, koji dodaje kako je obavijestio i koalicione partnere.

SBB u Skupštini ZDK ima tri mandata, što znači da vladajuća koalicija još uvijek ima natpolovičnu većinu od tačno 18 mandata, koliko je i potrebno, za sastav Vlade ZDK.

Trenutno je data pauza, a nastavak pregovora zakazan je za 13 sati.