Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kršenje zakona

Ceste FBiH bez tendera potrošile 27,9 miliona KM

ljubo pravdic

Da li će neko odgovarati za kršenje zakona?

Ceste Federacije BiH nezakonito su potrošile 27,9 miliona maraka na ugovore koji su potpisani bez tendera za redovno održavanje magistralnih puteva, utvrdili su federalni revizori.

Menadžment Cesta svoju odluku pravda hitnošću nabavke koja nije mogla čekati okončanje novog tendera.

“Kasno su raspisali tender. Sami su se doveli u tu situaciju. I onda su bez ikakvog postupka javne nabavke potrošili 28 miliona maraka”, kaže Srđan Taljić iz Transparency Internationala BiH.

“A šta smo mogli. Morate održavati cestu, svi su se žalili. Zar nije logično da je neko ko je dobio na natječaju, samo mu se produži ugovor”, smatra Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

Revizori su također utvrdili da su potpisani aneksi ugovora kojima su mijenjane pojedine odredbe ugovora. Cijena održavanja se povećala za 1,1 milion maraka, a odnosi se na nabavku dodatne količine soli za posipanje cesta.

“Ako ovo postane praksa. Ako ovo prođe nekažnjeno, onda zakon nema smisla jer svi mogu da rade sve. Na ovaj način na koji se oni pravdaju, da im je pao tender, pa da moraju da potroše 28 miliona bez tendera, to opravdanje mogu svi da nađu. Nije nam onda uopšte potreban zakon”, kaže Taljić.

Da li će neko odgovarati za kršenje zakona?

Opširnije o svemu pogledajte u prilogu Federalne TV.