Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćetenijada je događaj od kojeg se može napraviti izvanredna bh. priča

cetenijada

Udruženje “4T” Tarevci iz Modriče njeguje običaje, tako ih nastoji otrgnuti od zaborava i prenijeti mlađim generacijama, a jedna od njihovih aktivnosti svakako je i pravljenje ćetenije na otvorenom.

Ćetenija je tradicionalna bh. poslastica koja se pravi u dugim zimskim noćima, kad su se na sijelima okupljali djevojke i momci. Predsjednik Udruženja 4T Mustafa Mustajbegović pojašnjava da se ćetenija pravi od ukuhanog šećera, uprženog brašna, pomalo limuna i maslaca, ali uz mnogo majstorstva.

– Ni najveći znalci izrade tog slatkiša nisu sigurni da li će im svaki put ćetenija uspjeti. Njena kvaliteta je u tome da se od ukuhanog šećera i uprženog brašna izrade niti tanke poput najljepše djevojačke kose – priča on.

Tradicija pravljenja ćetenije na bh. prostorima stara je više stotina godina, ali se strahuje da bude zaboravljena.

– U nekim mjestima na području Modriče, poput Tarevca, pravi se ćetenija. Da bismo taj običaj otrgli od zaborava iznijeli smo ćeteniju na trg i počeli se takmičiti. Prvu ćetenijadu organizirali smo 2004. godine i bili ponosni što smo te večeri okupili pet ekipa. Ove godine se trakmičilo 17 ekipa, a napravljena je 21 ćetenija – navodi on.

Mustajbegović se prisjeća da su na početku strahovali hoće li uspjeti u toj nakani, ali su godinama obarali vlastite rekorda i po broju takmičara i po broju posjetilaca. Sad hrabro koračaju dalje, u namjeri da, kako je kazao, od toga naprave izvanrednu bosansku priču.

Tako su, kaže Mustajbegović, uspostavili i prijateljstvo s Općinom Novi Grad Sarajevo i Općom poljoprivrednom zadrugom Tarevci, čiji se poljoprivredni proizvodi (uz proizvode ostalih zadruga iz šireg područja BiH) mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

– Ispričali smo im priču o pravljenju ćetenije, a rukovodstvo Općine Novi Grad Sarajevo predložilo je da taj događaj upriličimo i u Sarajevu. Prošle godine smo napravili prvu ćeteniju na platou Bosanske tržnice koja je bila uspješna. Dobili smo priliku da ponovo organiziramo isti događaj – kaže on.

Tako je za večeras, na platou Bosanska tržnica u Dobrinji, prijavljena 21 ekipa iz raznih dijelova BiH, a žiri će proglasiti najuspješnije. Organizatori očekuju mnogo posjetilaca i najavljuju bogat kulturno-umjetnički program.

Udruženje 4 T osnovano je 1997. godine, a naziv je skraćenica od tolerancija, talent, tradicija i Tarevci mjesta gdje im je sjedište i gdje je zapravo i započela njihova priča.