Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji održana druga ćetenijada

Ćetenijada na Dobrinji 2016

Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je uz prisustvo velikog broja građana održana druga ćetenijada u općini Novi Grad Sarajevo – takmičenje u pravljenju tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice ćetenije.

Manifestaciju, čiji je cilj da se naši stari tradicionalni običaji otrgnu od zaborava, organizirali su Udruženje građana “4T “ Tarevci iz Modriče i Opšta poljoprivredna zadruga “Tarevci”, čiji se domaći poljoprivredni proizvodi, uz proizvode ostalih zadruga iz šireg područja BiH mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Bila je to prilika za nesvakidašnje druženje uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, koje su izveli članovi nekoliko folklornih grupa iz Modriče i Odžaka, te KUD Bulbul iz Sarajeva. Uz sve to, prisutni su imali priliku gledati cijeli postupak pravljenja ćetenije, a potom je i degustirati.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je najavio da će se pored sinoćnjeg druženja, na platou Bosanske tržnice i u budućnosti organizirati slični društveni događaji.

cetenijada dobrinja5

Tradicija pravljenja ćetenije na bh. prostorima stara je više desetina godina. Da bi taj običaj sačuvali od zaborava, Udruženje „4T“ organizira takmičenja u pravljenju ćetenije na otvorenom. „Prvu ćetenijadu organizirali smo 2004. godine i bili ponosni što smo te večeri okupili pet ekipa. Nekoliko godina kasnije smo uspostavili prijateljstvo s Općinom Novi Grad Sarajevo, tako da smo uz njenu podršku ovaj običaj prenijeli i u Sarajevo. Prošle godine smo napravili prvu ćeteniju na platou Bosanske tržnice koja je bila uspješna, tako da smo i ove godine dobili priliku da ponovo organiziramo isti događaj“, kaže Mustafa Mustajbegović, predsjednik Udruženja „4T“.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović istakao je da se ova manifestacija organizira na platou Bosanske tržnice, jer upravo Bosanska tržnica, koja funkcioniše već drugu godinu, promoviše bosanske vrijednosti. „Prije svega u Bosanskoj tržnici imamo cjelogodišnju izložbu bosanskih proizvoda počev od Hercegovine, preko podrinja, pa sve do Posavine. Ova manifestacija prelazi u tradicionalnu, a cilj je da promovišemo sve što je naše bosansko“, rekao je Kahrović.

Da bi se ćetenija napravila, potrebno je provesti niz postupaka, pa je i sam čin pravljenja veoma zanimljiv, a o nekadašnjim sijelima na kojima je pravljena ova poslastica, govorio je Enver Šadinlija, novinar, koji je snimajući radio i tv emisije o očuvanju narodne i muzičke tradicije i sam prisustvovao tim događajima.

U takmičenju je učestvovala 21 ekipa iz Tarevaca, Modriče, Gračanice, Odžaka, Visokog i s područja općine Novi Grad, a prema ocjenama stručnog žirija najbolju ćeteniju napravila je ekipa Stjepan Polje – Gračanica. Drugo mjesto osvojila je ekipa Đulizara iz Odžaka, dok je trećeplasirana ekipa Aktiv žena – Donje Moštre iz Visokog. Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.

Sponzori manifestacije bili su mesna industrija Menpro iz Tuzle, Sarajevski kiseljak i Vispakova Zlatna džezva iz Visokog.