Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četnici kod Višegrada pretukli ekipu televizije N1

adisa ibrahimovic

Pripadnici ravnogorskog pokreta su u okolini Višegrada napali ekipu N1, objavila je oficijelna internet stranica te televizije.

Prema istom izvoru, ekipa N1 je oko pola 2 stigla u Draževinu, gdje se u jednom šatoru održavao ručak povodom 70 godina od hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihajlovića.

Ekipa N1 je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta.

“Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo”, kazala je reporterka N1 Adisa Ibrahimović.

Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine.

“Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao za njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena”, govori Ibrahimović.

No, na sreću, spasili su ih momci iz Srbije.

“Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili”, kazala nam je reporterka N1 vidno potresena.

Alen Skorupan, snimatelj televizije N1 za Anadoliju je kazao kako mu je prišao nepoznati muškarac, uzeo mu kameru i udarao ga njome po glavi, a novinarku Adisu Ibrahimović je, nakon toga, po glavi udarao mikrofonom.

“Došli smo normalno, stajali s nekim ljudima koji su došli iz Srbije i koji su isto bili iz tog pokreta. Prišli smo valjda nekom organizatoru, pitali smo možemo li uzeti izjavu, odbio nas je i mi smo se povukli. Više njih je bilo u crnim uniformama, iz Srbije. Neki čovjek s bradom je odjednom prišao nama i počeo mi tražiti kameru. Počeo nas je udarati, i mene i novinarku. Bilo je i pogrdnih riječi, svega. On se, nakon toga, udaljio. Mi smo trenutno u policiji i dajemo izjavu. Mislim da su već pronašli tog čovjeka”, rekao je Skorupan, dodajući kako nije povrijeđen te kako mu je kamera bila upaljena za vrijeme napada i zabilježila incident.

Inače, pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta Višegrad okupljali su se i prethodnih godina u ovom bh. gradu gdje je u ratu ubijeno skoro 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece.

Izbacili ekipu FTV-a

Pripadnici Ravnogorskog pokreta fizički su izbacili ekipu magazina “Mreža” Federalne TV iz kompleksa podignutog u čast četničkog vođe Draže Mihajlovića u Višegradu.

Ravnogorci su urednicu ovog magazina Elmu Kazagić i njenog snimatelja silom spriječili u obavljanju njihovog posla, te ih udaljili sa lica mjesta.