potvrđeno

Christian Schmidt će se 28. oktobra obratiti u Parlamentu BiH

christian-schmidt

Snježana Novaković Bursać, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, navela je na Twitteru da je prošireni Kolegijum ovu odluku donio “mimo svoje nadležnosti”

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), obratiće se Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 28. oktobra.

Njegov zahtjev za obraćanje ovom domu bh. parlamenta je prihvaćen na sjednici proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao je novinarima predsjedavajući Predstavničkog doma, Denis Zvizdić.

Na sjednici Kolegijuma nisu prisustvovali predstavnici stranaka iz Republike Srpske (RS), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Snježana Novaković Bursać, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, navela je na Twitteru da je prošireni Kolegijum ovu odluku donio “mimo svoje nadležnosti”. Ona je napisala kako je obraćanje Schmidta izglasano sa pet glasova, te kako za obraćanje visokog predstavnika nije bio ni HDZ BiH.

Schmidt će se po prvi put zvanično obratiti poslanicima na sjednici parlamenta, iako u RS ne prihvataju njegovo imenovanje.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, više puta je izjavljivao da RS ne prihvata imenovanje Schmidt za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidt za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka. Zvanično je zamijenio Valentina Incka (Inzko) 1. avgusta ove godine.

Kolegijum je održan uoči sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se trebalo raspravljati o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Smjenu je inicirao predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, zbog Podžićeve odluke da otkaže zajedničku vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.