Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti

christian schmidt
Foto: Harun Muminović/ Fena
Arhiva

Nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari iskoristio je bonske ovlasti.

Schmidt je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Zakon je donesen 2007. godine kada je visoki predstavnik u BiH bio Christian Schwarz –Schilling.

Izmjene podrazumijevaju proširenje ovlasti Memorijalnog centra što će značiti i otvaranje novih departmana.

Uzvišeno mjesto za komemoraciju

– Želim vam se zahvaliti što ste odvojili svoje vrijeme da se prisjetimo 20. godišnjice osnivanja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Vama je poznato da su moji prethodnici dali veliki doprinos u osnivanju ovoga centra ovdje.

Ovdje prije svega mislim na Volfganga Petriča koji je 2001. godine donio Odluku o osnivanju Fondacije Srebrenica-Potočari spomen obilježja i mezarja.

Zatim Paddya Ashdowna koji je 2003. prenio vlasništvo fabrike akumulatora na Fondaciju.

I na kraju, Christiana Schwarz –Schillinga koji je 2007. godine donio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, pomogavši time da se uspostavi ovo uzvišeno mjesto za komemoraciju – započeo je Šmit.

Put ka trajnom miru

– Ako govorimo o preprekama na putu ka trajnom miru i izgradnji povjerenja u BiH, teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava, preživjelih i svih onih koji su stradali tokom rata. Želim dodati da sam već imao prilike razgovarati sa nekim povratnicima u Srebrenici. Prije toga sam imao i sastanak sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, koji se vratio u Srebrenicu i koji je bio načelni ove Općine – kazao je Schmidti dodao:

– Njihov glas se mora čuti jače uz punu uključenost društva. Da bismo to olakšali moramo se suočiti sa poricanjem, revizionizmom i iskrivljavanjem istine koji su utvrdili međunarodni i domaći izvori.