Cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo manja za osam posto

BiH

Radijator grijanje

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o smanjenju visine cijene centralnog grijanja Kantonalnom Javnom Komunalnom Preduzeću “Toplane – Sarajevo”, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada Kantona Sarajevo je svojim ranijim odlukama vezanim za uvođenje tarifnog sistema, kojim je izmijenila način fakturisanja i naplate centralnog grijanja KJKP “Toplane – Sarajevo” građanima, stabilizirala ovo tržište i uvela precizne parametre za formiranje cijene grijanja, izjednačila ulogu ovog preduzeća na tom tržištu, te najavila da će u budućnosti svako eventualno smanjenje ili povećanje cijene plina biti primijenjeno na cijenu grijanja u Kantonu Sarajevo.

Ovakvom politikom trajno je riješeno pitanje načina formiranja cijene grijanja prema kojoj će, kada bude dolazilo do eventualnog povećanja cijene pline prema “Sarajevogasu”, “Toplane” za manji procent povećati cijenu grijanja prema građanima.

U skladu s njom, Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o smanjenju visine cijene centralnog grijanja KJKP “Toplane – Sarajevo” za osam posto prema krajnjim korisnicima – građanima Kantona Sarajevo, jer cijena plina s procentom od 65 do 70 posto utiče na formiranje cijene isporučene toplotne energije.

S obzirom na to da je cijena isporučenog metra kubnog gasa od “Sarajevogasa” prema “Toplanama” smanjena za 12,5 posto, a uzimajući u obzir pomenuti procent udjela cijene gasa na cijenu isporučene toplotne energije, došlo se do navedenog procenta smanjenja.

Ova odluka bit će primijenjena retroaktivno od 1. januara 2016. godine, te su u skladu s tim KJKP “Toplane – Sarajevo” dobile zadatak da izvrše korekciju izdatih računa za isporučenu toplotnu energiju prema svim korisnicima.

“Za Vladu Kantona Sarajevo donošenje današnje odluke bila je samo formalnost, jer smo ranijim usvajanjem tarifne politike riješili i pitanje diskriminacije prema građanima KS, prema kojoj će u budućnosti svako smanjenje ili povećanje cijene plina biti reflektovano i za korisnike usluga ‘Sarajevogasa’ i za korisnike usluga ‘Toplana'”, rekao je premijer KS Elmedin Konaković.

On je naglasio da je Vlada insistirala da, zbog sporosti administracije, građani Kantona Sarajevo ne smiju trpiti zbog čega će im biti izdati korigovani računi u kojima će biti ukalkulisano smanjenje cijene i za januar i za februar.

“Ukoliko bude i dalje nastavljen ovakav trend smanjenja cijene plina, kojeg već predviđaju s nivoa Federacije BiH, Vlada će sa zadovoljstvom po istoj logici ponovno izvršiti korekciju cijene isporuke toplotne energije prema građanima KS”, istakao je Konaković.