Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti BiH

Cikotić i Macdonald: Upravljanje ilegalnim migracijama glavni prioritet

cikotic migracije (1)

Ministar Cikotić je ovom prilikom upoznao Macdonald o konkretnim koracima koje namjerava poduzeti u rješavanju ovog sigurnosnog i humanitarnog problema

Prioritet Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i nadležnih agancija je da napravi iskorak u sigurnosnom aspektu upravljanja migrantskom situacijom u BiH, prvenstveno kroz jačanje kontrole i nadzora istočne granice kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata.

Istovremeno, važan segment je i osiguranje adekvatnih humanitarnih uslova i zbrinjavanje migranata koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić tokom sastanka u Sarajevu s koordinatoricom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Zbog toga je naglašena važnost nastavka saradnje BiH i UN-a u ovoj oblasti te pružanja pomoći institucijama BiH nadležnim za upravljanje migracijama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Cikotić je ovom prilikom upoznao Macdonald o konkretnim koracima koje namjerava poduzeti u rješavanju ovog sigurnosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećan Unsko-sanski kanton.

Naglasio je važnost osiguranja adekvatnih uslova za smještaj migranata i njihovo izmještanje s ulica i gradskih sredina, čime bi se smanjio pritisak na stanovništvo i privredu lokalnih zajednica, navodi se u saopćenju.