Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čisti pred zakonom, prljavi pred narodom

fadil novalic

Djeca funkcionera ne smiju da trpe zbog svojih roditelja. Ako su obrazovana i sposobna, treba da im budu dostupni svi poslovi za koje su stručni, čak i rukovodeća mjesta.

Slučaj Ade Novalić, kćerke federalnog premijera, koja je na mala vrata zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA), međutim, pokazuje da se djeci, zbog roditelja, može dogoditi i nešto najlošije: da u život krenu sa parazitskim navikama!

Jer, zašto bi se mlađahna Ada išta u životu trudila kad joj se sve servira na tacni? Sposobna ili ne, ona će sutra tražiti i direktorsko mjesto u pomenutoj agenciji, a prekosutra možda i ministarsku funkciju u očevoj vladi. Kad u život krenete sa privilegijama, prohtjevima nema kraja.

Skupa sa Adom, prljavog profita će se dokopati i direktor FIA Esad Mahmutović, koji je premijerovu kćerku primio bez konkursa. I toga se nimalo ne stidi: kaže da je čist pred zakonom, nije ga briga što je prljav pred narodom. Po njemu, čak bismo mu trebali biti zahvalni jer je “mala” upravo ono što je toj agenciji prijeko trebalo.

Pa, ako jeste, zašto onda nije raspisan konkurs i time, na legalan način, pokazano da je premijerova kćerka sposobnija od drugih koji bi se s njom takmičili? No, konkurs nije raspisan, jer bi premijerova kćerka izvisila. Stoga se išlo na mala vrata, nasigurno.

esad_mahmutovic-1024x683

Esad Mahmutović: Na sebe je primio sav bijes javnosti

Direktor Mahmutović na sebe je primio sav bijes javnosti. Kaže da ga Novalić nije prinudio na ovaj sramotni čin. Sve da je tako, premijer se obrukao jer je prihvatio da mu se učini ova prljava usluga. A Mahmutovića, kako to obično ide, nije ni molio tata Fadil: učinio je to neko drugi iz SDA.

Naravno da je direktor FIA u ovoj transakciji takođe na dobitku. Šta mu sutra može odbiti Novalić, kad mu je čovjek udomio dijete u okolnostima kad je zaposlenje maltene drugo rođenje? Što je dao na mostu, Mahmutović će vratiti na ćupriji. Takvi su ovdje običaji. Ili je Mahmutović, prije Adinog prijema, od SDA već avansirao neku vrijednu uslugu, pa se, kao vaspitan čovjek, samo revanširao.

Da sam na mjestu Ade Novalić, da sam sposoban onako kako za nju govori njen direktor, ja bih dao otkaz na tom poslu. Što da je čitavog života prati etiketa parazita i odijum skandala, ako tako sposobna svugdje može, samo svojom zaslugom, da napravi karijeru.

Što roditelj može učiniti od djeteta, to niko ne može, posebno kad na potomstvo prenosi svoje bolesti: bezobzirnost, oholost, korumpiranost, pohlepu… Možda to Adi Novalić jednom dođe u glavu, kad ružna djela u BiH stignu na naplatu.

A njeno nečasno zapošljavanje, koje je javnost doživjela kao svoje veliko poniženje, samo ubrzava dolazak trenutka u kojem će korumpirana, povlaštena kasta da doživi kaznu za svoju bahatost, gramzivost i vrijeđanje pameti svojih sugrađana.