Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita RS: Angažovane sve nadležne institucije nakon onečišćenja Spreče

spreca222

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS) danas su potvrdili da prate stanje u tom bh.entitetu, nakon što je iz Fabrike “Gikil” u Lukavcu, u rijeku Spreču isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana.

– Sprečom nizvodno od Lukavca, tamo gdje je to u nadležnosti RS-a, angažovane su sve nadležne institucije i situacija se prati – navode u saopćenju.

Vlast u općini Petrovo (RS) upozorila je građane da ne koriste vodu iz rijeke Spreče zbog isticanja amonijačne vode iz koksare u Lukavcu.

– Danas je u Lukavcu održan sastanak predstavnika te lokalne zajednice, ministara Tuzlanskog kantona i predstavnika grada Doboja kako bi se preduzele adekvatne mjere u rješavanju ovog problema – ističu iz Civilne zaštite RS-a.

Očekuje se, tvrde, i reakcija pravosuđa „na konstantne ekološke akcidente u FBiH koji uništavaju rijeku Spreču“.

Iz lukavačkog “Gikila” su dodali da su preduzeli korake na rješavanju ekološkog incidenta uzrokovanog nesrećom na razdvajaču sirovog katrana. Podsjećaju da je vodni inspektor Federacije BiH proglasio drugi stepen ugroženosti radi sprečavanja daljeg širenja onečišćenja.