Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Clinton: Veoma hrabri koraci u procesu pomirenja

clinton-durakovic22

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković večeras su u New Yorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu ocijenili da je dolazak premijera Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio vrlo hrabar potez.

– Ako niste bili tamo nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički – rekao je Clinton, koji je bio moderator panela, na kojem su učestvovali Vučić i načelnik Srebrenice Duraković, prenosi Tanjug.

Clinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je također ocijenio kao veoma hrabar potez.

Bivši američki predsjednik podsjetio je i da su poslije incidenta u Potočarima uslijedile posjete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što također smatra veoma hrabrim koracima u procesu pomirenja.

-Oni riskiraju u političkom, ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svijetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda – ocijenio je Clinton i dodao da nije na drugima da rješavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.

Duraković je rekao da su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dolaskom u Potočare, i on sam, pružanjem ruke Vučiću među 7.000 grobova, iskazali hrabrost ali da bez toga nema pomirenja.

-To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovjek i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali – rekao je Duraković, prenosi Tanjug.

Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija s dolaskom u Srebrenicu bila da promijeni budućnost.

-Umjesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promijenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli – rekao je Duraković.

Premijer Srbije je poručio da su narodi regije potrebni jedni drugima, te da moraju da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom”, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je riješio da dođe u New York i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regiji, ali i o zločinu u Srebrenici.

“Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih istjeramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima sedam miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobijedimo”, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

“Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovdje u New Yorku”, rekao je Vučić.

Skup je završen aplauzom, a panelu je prisustvovao i predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.