Parlament FBiH

Čolpa: Sazvati vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji nakon najava iz RS-a

parlament fbih2

Njegovo je mišljenje da je jedina namjera Vlade RS-a da rezervni policijski sastav bude vojna formacija, “pješadija RS-a”

Zastupnik Nihad Čolpa (Građanski savez) traži održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja bi bila posvećena sigurnosnoj situaciji u Federaciji nakon što je Vlada Republike Srpske najavila formiranje rezervnog sastava policije u tom entitetu.

– Entitet RS-a, nabavkom oružja za policiju i formiranjem rezervnog sastava, stvara vojnu formaciju od policije te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma – naveo je Čolpa.

Njegovo je mišljenje da je jedina namjera Vlade RS-a da rezervni policijski sastav bude vojna formacija, “pješadija RS-a”. On ističe da je policija tog entiteta činila ratne zločine i genocid, “a sada formira rezervni sastav”.

Čolpa također naglašava da na navedenu najavu iz RS-a ne reagira nijedna relevantna institucija BiH iako je Vlada tog entiteta odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim stvara uvjete za formiranje rezervnog sastava policije.

Sve su to razlozi zbog ovaj zastupnik traži sazivanje vanredne sjednice o sigurnosnoj situaciji u FBiH. Inicijativu o tome uputio je i pismeno, uz navedeno obrazloženje, tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, posvećene pitanjima druge vrste.