Cormack i Vilić ozvaničili početak rada Operativnog centra DKPT-a BiH

cormack vilic222

Operativni centar Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) od danas je i zvanično u funkciji, čime je ova direkcija postala prva policijska agencija u Bosni i Hercegovini koja je uspostavila digitalni sistem radio veze, ta tako značajno ojačala ukupne operativne kapacitete.

Rezultat je to realizacije projekta „Uspostave Operativnog centra izgradnjom sistema radio veze i sistema video nadzora“ čiju je implementaciju finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program, američkog Ministarstva pravde).

Simboličnim presjecanjem vrpce, početak funkcioniranja Operativnog centra DKPT-a BiH ozvaničili su ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i direktor DKPT-a BiH Mirsad Vilić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, ambasadorica Cormack je istaknula važnost jačanja komunikacije, koordinacije i saradnje u oblasti sigurnosti, te ključnu ulogu DKPT-a BiH u tom kontekstu, podsjećajući na neupitno opredjeljenje SAD-a da podrži inicijative koje doprinose sigurnosti svih građana u Bosni i Hercegovini.

– Direkcija igra veoma važnu ulogu kada je riječ o sigurnosti u BiH – ocijenila je Cormack, navodeći da njeni uposlenici osiguravaju više od 100 međunarodnih i veliki broj drugih objekata diljem BiH.

Kazala je da će realizacija spomenutog projekta, odnosno uspostava Operativnog centra DKPT-a BiH omogućiti bolje koordiniranje aktivnosti i pravovremen odgovor na eventualne krizne situacije, od prirodnih katastrofa do terorističkih napada.

Na značaj jačanja operativnih kapaciteta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ukazao je i njen direktor Mirsad Vilić, naglašavajući da je uvođenjem digitalnog sistema veze uspostavljena radio komunikacija koja zadovoljava sve potrebe institucije na čijem je čelu, uključujući i osiguranje bolje koordinacije i saradnje sa ostalim policijskim agencijama u BiH.

– Kroz ovaj projekt DKPTBiH je ispunio sve ono što je potrebno za primjenu Sporazuma o međusobnom pružanju podrške i operatvnoj saradnji agencija za provođenje zakona u BiH u slučaju kriznih situacija, potrebe za formiranjem operativnog štaba i uključenjem neophodnih resursa radi blagovremenog i adekvatnog odgovora na krizne situacije – poručio je Vilić.

Konstatirao je, istovremeno, da će implementirani projekt, odnosno uspostava Operativnog centra DKPT-a BiH sistemski unaprijediti stanje sigurnosti za sve građane u BiH.

Odgovarajući na novinarski upit o konkretnom doprinosu novog sistema sigurnosti građana, Vilić je kazao da dosadašnji sistem veze nije bio dostatan za ‘pokrivanje’ postojećih zahtjeva te da je uvođenjem digitalnog sistema veze omogućen efikasniji angažman u tom važnom segmentu, uključujući i bržu razmjenu sigurnosno interesantnih informacija na terenu.

Kako je rečeno, Operativni centar DKPT-a BiH uspostavljen je zahvaljujući donaciji američke vlade vrijedne više od 400.000 dolara, a koja se sastoji od odgovarajuće radio i video opreme, čime je Bosna i Hercegovina dobila najopremljeni i najfunkcionalniji operativni centar, ne samo u zemlji, nego i u regiji i šire.

Ceremoniji otvaranja Operativnog centra DKPT-a BiH su, pored visokih policijskih dužnosnika iz BiH, prisusvovali predstavnici bh. vlasti i međunarodnih organizacija u BiH, te gosti i zvanice.