Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack ocijenila zaključke NSRS-a nedemokratskim

Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je danas zabrinutost zaključcima koje je Narodna skupštine Republike Srpske usvojila na posebnoj sjednici gdje se raspravljalo o radu predstavnika RS-a u institucijama BiH, ocjenjujući te zaključke nedemokratskim.

Ona je, nakon susreta s dopredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem, istakla da su ovakvi zaključci dio cijelog niza izazova i problema s kojima se BiH suočava.

– Izabrani dužnosnici moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao za koji su ih građani BiH birali kao što i treba u demokratskoj državi. Oni trebaju raditi posao za koji imaju mandat, a pri tome za svoj posao ne trebaju podnositi izvještaje drugim nivoima vlasti – kazala je Cormack.

Bosić je naglasio da su zaključci NSRS-a protuustavni jer su predstavnici RS-a u državnim institucijama izabrani glasovima naroda, a ne glasovima skupštinske većine u NSRS-u, i da oni nisu “delegati premijerke RS-a Željke Cvijanović” nego su birani da vode politiku za koju su im građani dali glas.

– Svi koji vrše vlast imaju imunitet na svoje političke odluke da bi im se omogućilo političko djelovanje i bilo kakva prijetnja sankcijama i krivičnim zakonima je neostvariva, ali služi za političku igru. Vidjet ćemo koliko je to u skladu s evropskim normama – pojasnio je Bosić.

Na ovom sastanku, koji je jedan u nizu sastanaka koje Cormack ima s političkim liderima u BiH, razgovarano je i o sve prisutnijoj korupciji u svim segmentima društva i na svim nivoima u državi.

Ambasadorica Cormack je naglasila da su je građani u razgovorima tokom obilaska svih dijelova države upoznali o tome da su njihovi najveći izazovi ekonomske prirode, a korupcija u svim segmentima prepreka za bilo kakav napredak.

Korupciju je nazvala jednim od najvećih problema Bosne i Hercegovine te je najavila da će se nastaviti raditi s tužiocima i sudijama na svim nivoima da bi se ojačali njihovi kapaciteti i ozbiljno počelo raditi na različitim slučajevima koji su pred njima.

Govoreći o problemu korupcije u BiH, Bosić je ustvrdio da je vlast u RS-u formirana političkom korupcijom koja, stav je Bosića, ugrožava temelje demokratskog društva “budući da je nakon izbora moguće kupiti onoliko poslanika koliko je potrebno za skupštinsku većinu”.

– Na takav način poništava se volja građana izražena na izborima. Jasno je da to više nije demokratski proces, a iz takve korupcije proizilazi sva ostala korupcija. Tužilaštva na svim nivoima nisu uspjela pokrenuti nijedan proces koji bi ubijedio javnost da se na tom polju nešto radi za razliku od svih drugih zemalja zapadnog Balkana – naglašava Bosić.

Izrazio je nadu da će uskoro biti i promijenjena politička volja koja će omogućiti da se velike pljačke javnih preduzeća i ugovori koji su nanijeli stotine miliona KM štete sankcioniraju, a što bi rezultiralo da se dio tih sredstava vrati u budžete.