Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Prioritet BiH provedba nužnih reformi

covic-cormack

Politički odnosi u Bosni i Hercegovini i aktivnosti na europskom putu koje će biti realizirane u narednom razdoblju bile su teme razgovora predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i veleposlanice SAD-a u BiH Maureen Cormack, javlja Anadolu Agency (AA).

Poseban naglasak je stavljen na gospodarske reforme, koje je potrebno provesti u što skorijem roku na svim razinama vlasti u BiH, s primarnim ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja i otvaranja novih radnih mjesta.

Zajednički je ocijenjeno da je prioritet Bosne i Hercegovine i institucija na svim razinama vlasti provedba nužnih reformi za nastavak približavanja Europskoj uniji.

S tim u svezi, od najvećeg značaja je održavanje konferencije zemalja Zapadnog Balkana 27. augusta 2015., kao i potpisivanje sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore na marginama konferencije.

Čović je iskazao neupitnu opredijeljenost koju potvrđuje veliki intenzitet provedenih i planiranih aktivnosti nužnih za realizaciju reformskih procesa, a s ciljem napretka Bosne i Hercegovine kroz proces pridruživanja Europskoj uniji, za što je nužno osigurati i stabilnu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH koja će omogućiti prohodnost važnih reformskih zakona i u tom entitetu.

Veleposlanica Cormack potvrdila je dosadašnju čvrstu potporu SAD-a euroatlantskom putu BiH kao jamstvu njezine stabilnosti, sigurnosti i blagostanja, te pozdravila ostvareni napredak, osobito po pitanju nedavno usvojenog Zakona o radu.

Iskazala je zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom Bosne i Hercegovine i njezinu opredijeljenost, unutar globalne koalicije, za borbu protiv ISIS-a, koja će biti iznova potvrđena sudjelovanjem predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećem Summitu političkih lidera, koji će biti održan u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku, 29. septembra 2015. godine, pod predsjedanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.