Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U potragu za nestalim u Nevesinju uključen i helikopter Oružanih snaga BiH

zracne-snage-bih-helikopter-osbih-vjezba-17

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su uključene u potragu za nestalim Ratkom Šipovcem (42), mještaninom sela Zalom, općina Nevesinje. Osim pripadnika 2. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade, potraga je proširena uz angažiranje jednog helikoptera UH1H, iz Rajlovca, sa zadatkom pretraživanja šireg rejona općine Nevesinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Angažman OS BiH odvija se u skladu sa procedurama, odnosno putem Ministarstva sigurnosti BiH (Operativno-komunikacijski centar 112), a na zahtjev Republičke uprave civilne zaštite bh. entiteta Republike Srpske.

 

Pripadnici 2. pješadijskog bataljona 4. pbr OS BiH su od petka, 21. augusta 2015. godine, bili angažirani na pretraživanju terena do kasnih večernjih sati, uz angažiranje 31 pripadnika 2. pb/4. pbr. Kako potraga nije bila uspješna, angažman OS BiH se nastavio i u subotu, 22. augusta 2015. godine, kada su bila angažirana 22 pripadnika OS BiH.

Potraga je nastavljena i danas uz angažiranje 22 pripadnika. S obzirom da potraga nije dala pozitivne rezultate, u potragu je uključen i jedan helikopter OS BiH UH1H, sa iskusnom posadom i savremenom opremom za traganje i spašavanje. Pripadnici OS BiH će po planu pretraživanja i u koordinaciji sa jedinicama na terenu pretraživati širi rejon Nevesinja.

Također, osim angažmana Oružanih snaga BiH, na terenu su angažirane specijalne snage MUP-a sa psom tragačem, jedinice civilne zaštite, vatrogasci, lovci, planinari i mještani ove općine, a angažman pripadnika OS BiH ostaje do daljnjeg.