Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Aplikacija je karta za europsku budućnost BiH

covic

Zahtjev za članstvo u Europsku uniju nepovratna je karta za europsku budućnost BiH – napisao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u svojoj kolumni za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Čović u kolumni kronološki opisuje put kojim je BiH prošla kako bi predala aplikaciju za članstvo u EU, kao i svoju ulogu u tom procesu.

– Zadovoljan sam svojom ulogom u najsvečanijem događaju u poratnoj bh. povijesti, čime smo uzeli nepovratnu kartu za europsku budućnost, a ta perspektiva nam je u ovom trenutku potrebnija nego ikada prije – ističe Čović.

On smatra kako je predaja zahtjeva za članstvo uistinu prijelomnica za BiH, ne samo u procesu europskih integracija, nego i njene održivosti u cjelini.

– Nakon 15. veljače na jedan ozbiljan način govorimo o novom početku za BiH i sve njene narode – smatra predsjedatelj Predsjedništva BiH koji vjeruje kako će se u BiH sve manje razmišljati o prošlosti, a sve intenzivnije baviti europskim pitanjima i razmišljati o tome kako stvoriti bolje društvo.

– Ovaj povijesni iskorak će nam omogućiti da se sve više bavimo europskim integracijama a sve manje vještački generiranim problemima – napisao je Čović koji je uvjeren kako će BiH u idućih godinu dana ostvariti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

– Tada će i rezultati svih reformi na kojima sada radimo postati mnogo vidljiviji. Nema nikakvog razloga da i dalje zaostajemo za svojim susjedima. Uz pravi pristup, posvećenost i inicijativu, na dobrom smo putu ostvariti sve naše zajedničke ciljeve. To je za mene najvažnija poruka koju smo poslali domaćoj i svjetskoj javnosti poslali u posljednjih godinu dana zaključno s 15. veljače 2016. – navodi Čović.

Napominje kako je svjestan da za mnoge zahtjev za članstvo predstavlja formalan čin, ali da za nas u BiH on ima posebnu težinu. Naime, Čović ističe kako većina drugih zemalja nema unutarnje probleme kakve ima BiH i to im onda daje više prostora da se operativno usmjere na provedbu pristupnih obveza i dijalog sa europskim institucijama.

– Kod nas je situacija daleko složenija. U prvom redu odnosi još uvijek funkcioniraju prema post-konfliktnom obrascu, a to znači brojne komunikacijske i političke barijere s kojima se potrebno izboriti kako bi došli do rješenja. Napori koje smo uložili u proteklih godinu dana kako bi došli u ovu poziciju učinili su nas boljim i odgovornijim. Kroz taj napor smo sazreli i ponovno na najizravniji način uvidjeli da europski put nema alternative i da su suradnja i kompromis jedini mogući temelj na kojem se može graditi budućnost BiH – navodi Čović.

On smatra da se, osim kandidatskom statusu, BiH treba potpuno posvetitii članstvu u NATO-u i popravljanju institucionalnog položaja hrvatskog naroda, prvenstveno kroz izmjene Izbornog zakona.

U kolumni predsjedatelj Predsjedništva BiH osvrnuo se i na razdoblje kada je bio prvi put član Predsjedništva BiH i kada ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown smijenio s te dužnosti.

Čović smatra kako je tada bio smjenjen jedino iz razloga što je preozbiljno shvatio ulogu koja mu je tada, kao i sada, dodijeljena.

– Najveća ironija u svemu tome je što sam zaustavljen u namjeri izgraditi bolju, pravedniju i uspješniju Bosnu i Hercegovinu po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i građana koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Isprva sam pomislio koliko bi danas situacija bila drugačija da nije bilo toga i da sam u kontinuitetu s te pozicije mogao djelovati. Uvjeren sam da bismo danas imali neke druge prioritete i bavili se mnogo manjim izazovima da mojom smjenom 2005. nije nasilno blokirano ono što je narod svojim glasovima i povjerenjem pokazao da želi, a to su Europa, pravda i ravnopravnost – napisao je Čović u svojoj kolumni za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.