Čović i Izetbegović saglasni: Dunović mora podnijeti ostavku

BiH

milan-dunovic-mostar

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao je danas nakon sastanka s liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem da je ključno rješenje za uspješno funkcioniranje Vlade Federacije BiH Demokratska fronta (DF), odnosno zamjenik FBiH Milan Dunović.

Čović je istakao da bi Dunović trebao sam da se povuče s pozicije, s obzirom na to da je DF napustio vlast na nivou FBiH.

– Ako niste u vlasti, onda izađite iz izvršne vlasti – kazao je Čović, dodajući da onda dolazi do prebacivanja odgovornosti na one koji su preuzeli mogućnost da budu u vlasti i polažu račune građanima.

U pogledu rekonstruiranja vlasti na nivou BiH rekao je da je to “priča o DF-u“.

– Moramo biti mnogo uspješniji, to je jedna priča. Priča o DF-u je sadržajna na svim nivoima vlasti i ne bih isključio niti jedan nivo vlasti, a o tome trebamo zajedno odlučivati – rekao je Čović.

[pull_quote_left]Izetbegović je kazao da je s Čovićem na današnjem sastanku potvrđeno da su HDZ i SDA “okosnica svake vlasti u FBiH, ali i u državi”. Također su, kaže, razmatrali mogućnost dopunjavanja Vlade FBiH, odnosno zamjene ministara iz DF-a koji su je napustili[/pull_quote_left]

Na pitanje šta očekuje od najavljenog sastanka s Fahrudinom Radončićem odgovorio je da očekuje mnogo.

Izetbegović je kazao da je s Čovićem na današnjem sastanku potvrđeno da su HDZ i SDA “okosnica svake vlasti u FBiH, ali i u državi”. Također su, kaže, razmatrali mogućnost dopunjavanja Vlade FBiH, odnosno zamjene ministara iz DF-a koji su je napustili.

U pogledu poziva Čovića Dunoviću da napusti poziciju potpredsjednika Vlade FBiH, s obzirom na to da je DF napustio vlast, kazao je da je to konsekventno jer ako DF napušta vlast, onda treba definitivno napustiti taj mehanizam, a ne da “zadrži jednu nogu u vratima”.

Napomenuo je da su razgovarali i o tome da novu koaliciju čine Stranka za BiH, A-SDA i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), te da tu imaju zeleno svjetlo Čovića.

Ipak, za razliku od Čovića, koji bi vrlo rado u vlastima vidio i Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića i od kojeg očekuje puno, Izetbegović nije zagovornik takve ideje.

Također, Izetbegović i Čović ne dijele stavove kada je riječ o rekonstruiranju vlasti na nivou BiH, i kako je Izetbegović rekao, o tome za sada neće biti govora.

– Ne vidim u kojem smjeru bi ta rekonstrukcija trebala da ide. Savez za promjene je definitivno za mene koalicioni partner za ovaj mandat, a i DF bi trebao ostati – rekao je Izebtegović.

U pogledu Vijeća ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem, mišljenja je da dobro funkcionira te da ne vidi razlog za njegovom rekonstrukcijom. Dodao je da neke sporosti ima, ali da sasvim sigurno nije vezana za rad Zvizdića.