BiH

lideri hdz-a i sda

Čović i Izetbegović danas na sastanku u Parlamentu, ovo su teme

13/10/2021
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Dodik neće strance kao posrednike. Izetbegović bez stranaca ne želi u istu prostoriju. Čović balansira, ipak naginjući na stranu aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice

Za HDZ BiH sastanak, za SDA – kafa u Parlamentu. Dragan Čović i Bakir Izetbegović bi se danas trebali naći u Sarajevu, javlja BHRT.

Razgovarat će o nefunkcioniranju Doma naroda. Ne funkcioniraju ni pregovori o izmjenama Izbornog zakona.

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a čak ne mogu za isti stol. Jedni hoće razgovore bez posredovanja stranaca, a drugi bez međunarodne zajednice – ne žele u istu prostoriju.

Lideri HDZ-a BiH i SDA u srijedu bi u Sarajevu trebali razgovarati o blokadi Doma naroda bh. Parlamenta. Najavio je to Dragan Čović, tvrdeći da se pokušava naći način za deblokadu vlasti.

Preduvjet je to i za izmjene Izbornog zakona. Čović kaže – nema i neće biti suglasnosti za izmjene Ustava, osim ograničenih – za izbor članova Predsjedništva.

Predlagao je prefikse srpski, hrvatski i bošnjački.

Prefiksi su, poznato je, neprihvatljivi za SDA, kao i koncept legitimnog političkog predstavljanja, jer traže brisanje nacionalne odrednice za članove Predsjedništva.

Bakir Izetbegović čak i na susret s Čovićem gleda drugačije.

Bio sastanak ili kafa, konsenzusa – ni na vidiku. Dodik neće strance kao posrednike. Izetbegović bez stranaca ne želi u istu prostoriju. Čović balansira, ipak naginjući na stranu aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice. A stranci – tihi. Ovih dana, čini se, radije slušaju stavove opozicije.

“Uloga međunarodnih činilaca je očigledno dosta velika pošto vidimo da kod jednog dijela, i to vrlo relevantnih domaćih političara postoji neka vrsta želje da se izbjegnu razgovori i dogovori. Mislim da da bi stranci trebali prije svega da se prema toj činjenici izjasne, da ne žele da budu alibi za ovdašnji politički štrajk”, kaže Milan Sitarski in Instituta za društvenopolitička istraživanja u Mostaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.