BiH

Predsjednik HDZ-a

Čović najavio “dublju krizu”, o glasanju protiv Inzkovog zakona kaže: Javnost je izmanipulirana

07/12/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uvjeti za to, rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona. Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da hrvatska strana u BiH ne želi ni razmišljati šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

-Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu. Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za europski put Bosne i Hercegovine, rekao je.

Ističe kako mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer “joj odgovara status quo”.

U posljednje vrijeme znatno je pojačan angažman Sjedinjenih Država i Europske unije u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli domaćim akterima da se dogovore oko neophodnih izmjena izbornog zakona. Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Metthew Palmer i ravnateljica pri europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst prošli su tjedan vodili još jedan krug pregovora s čelnicima vladajućih i oporbenih političkih stranaka čiji je cilj postići dogovor o promjenama izbornog zakona i ustava koji bi bio prihvatljiv za sve. Do sada ti napori nisu dali rezultata.

Čović kaže da Bosna i Hercegovina može preživjeti samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Komentirao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda o zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Čović i HDZ BiH podržali su 29. novembra ideju o ukidanja Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. On je rekao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

-Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida, kaže Čović dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u tijeku u Bosni i Hercegovini.

-Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način, rekao je Čović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.