Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihamk

Snijeg stvara probleme vozačima u BiH, na ovim dionicama ima ga najviše

Gust snijeg i jak vjetar na riječkom području
06.04.2021., Rijeka - Gust snijeg i jak vjetar u gradu, okolici, na Grobniku i Kamenjaku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Poledica je moguća na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima su savjetovali da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dionicama u višim predjelima iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHMK) upozoravaju na ugaženi ili raskvašeni snijeg na kolovozu, a posebno su izdvojili puteve: Sarajevo-Rogatica (Romanija), Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Priluka-Glamoč-Mlinište, Šuica-Kupres i Jablanica-Posušje (Blidinje). Skrećemo pažnju i na učestale odrone.

Poledica je moguća na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima su savjetovali da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30-04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se putevi Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

U skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizovani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno tri kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.