Predsjednik HDZ-a

Čović: Pokazalo se da nije dobro birati uime jednog naroda

covic kiseljak (1)

Ocijenio je kako je potrebno učinit sve i da BiH “uhvati korak, koji je potpuno izgubila, kada je u pitanju evropski put”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak kako će učiniti sve da, po mogućnosti već ove sedmice, budu napravljeni neki iskoraci po pitanju dogovora o vlasti na nivou BiH.

– A onda i da riješimo i otklonimo sve one dileme koje su proizvele, rekao bih, nerazumijevanje ili nepovjerenje u zadnju godinu-dvije – kazao je Čović u Kiseljaku, odgovarajući na pitanje novinara.

Naglasio je kako se pokazalo da nije dobro birati u ime jednog naroda te da su posljedice toga vidljive.

– Više od godinu od izbora nismo u stanju poslati jedan glas u ime BiH i uvijek nedostaje jedan hrvatski glas, a posebno kad se govori o institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu BiH – dodao je Čović.

Ocijenio je kako je potrebno učinit sve i da BiH “uhvati korak, koji je potpuno izgubila, kada je u pitanju evropski put”.

– Nadam se da će, upravo u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom (EU), u prvih šest mjeseci iduće godine, kad ponovno bude otvoreno pitanje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, to biti šansa i za BiH. Do tada, mi moramo uraditi puno stvari i to u ovoj godini kako bi nas neko ozbiljno razumio, a osobito novo vodstvo Unije – ustvrdio je Čović.