Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"čuvajte džep"

Iz Ureda policijskog komesara KS uputili upozorenje vozačima

saobracajna-policija-sarajevo-kontrola

Posebno napominjemo da je članom 15. stav (1) Pravilnika o registraciji vozila (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj: 69/09), između ostalog, propisano da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana

U posljednje vrijeme Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je izvršila nabavku određenog broja uređaja sa kamerom za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka, te su isti postavljeni u više ulica i puteva na području Kantona Sarajevo.

Navedenim uređajima je omogućena automatska provjera važnosti registracije vozila, zatim provjera kroz evidenciju otuđenih vozila, a za strane registarske oznake provjerava se da li su vozila tih oznaka na pojedinim lokacijama u ovom kantonu zabilježena raspoloživim radarskim uređajima u činjenju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine ili prolaska kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla na semaforu.

Obzirom da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno, vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila.

Posebno napominjemo da je članom 15. stav (1) Pravilnika o registraciji vozila (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj: 69/09), između ostalog, propisano da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana.

Dakle, vlasnici, odnosno, korisnici vozila, mogu ranije podnijeti zahtjev za produženje registracije, čak do 30 dana prije isteka važnosti registracije, a pri tome to neće uticati na vremenski period na koji je vozilo već registrovano, shodno, važnosti potvrde o registraciji i zaključenom ugovoru o obaveznom osiguranju vozila.

Produženjem važnosti registracije na vrijeme otklanja se rizik da vozači vozila budu zatečeni, odnosno, evidentirani da učestvuju u saobraćaju vozilom kojem je istekla važnost registracije, zbog čega bi bili prekršajno odgovorni, obzirom da je upravljanje vozilom u saobraćaju kojem je istekla važnost registracije prekršaj propisan Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Kazna za neregistrovano vozilo na cesti je 400 KM, dva mjeseca zabrane i dva kaznena boda, ukoliko se ono zatekne u saobraćaju 30 dana nakon isteka registracije!