Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet u Zenici

Počasni doktorat Danisu Tanoviću, rektorova nagrada i Amelu Tuki

univerzitet u zenici tuka (1)

Svojim djelovanjem, UNZE je opravdao napor i energiju uložene u njegov razvoj – kazao je Kukić

Univerzitet u Zenici (UNZE) danas je akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu obilježio 60 godina visokog obrazovanja u Zenici, gdje su za počasne doktore tog univerziteta proglašeni bh. filmski režiser Danis Tanović i norveški filozof Arne Johan Vetlesen.

Rektor zeničkog univerziteta Damir Kukić u svom prigodnom obraćanju istakao je kako, osim 60. godišnjice visokog obrazovanja u Zenici, slave i 19. godišnjicu UNZE-a, koji je najmlađi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini. UNZE je postao i prvi reakreditirani univerzitet u BiH.

-Formiranje ove visokoškolske ustanove, možda predstavlja i najvažniji događaj u modernoj povijesti grada Zenice. Svojim djelovanjem, UNZE je opravdao napor i energiju uložene u njegov razvoj – kazao je Kukić, koji je dodao kako su se izborili za svoj dignitet u visokom obrazovanju BiH, ali i šire.

Smatra da je razvoj grada Zenice i ovog regiona nezamisliv bez doprinosa profesora, naučnika i stručnjaka, koji su svoje profesionalne karijere gradili kako u oblikovanju visokog obrazovanja, tako i u ekspanziji privrede i modernizaciji ove zajednice.

Kukić je istakao kako su loša demografska i socijalno-ekonomska situacija, kao i svim drugim univerzitetima u BiH i regionu, najveća prepreka razvoja i UNZE-a, ali da su otvaranjem novih studijskih programa u protekle dvije godine uspjeli zaustaviti trend smanjenja broja studenata.

Na osam fakulteta UNZE-a te 31 studijskog programa prvog, 31 studijskog programa drugog i dva programa doktorskih studija, trenutno studira više od 5.000 studenata.

Proslavljeni bh. režiser Danis Tanović istakao je kako mu ova nagrada znači puno, jer je prvi pravi susret s filmskim svijetom i doživio kao dječak čestim odlascima u tadašnje zeničko kino “29. novembar“.

-Zenica je grad za koji sam vezan, u kojem sam rođen… Tu sam proveo i neke jako sretne trenutke mog djetinjstva. Nažalost, moje tetke i tetci više nisu živi, ali volio bih da su tu i da prisustvuju ovom, jako lijepom događaju – kazao je u svom prigodnom obraćanju Tanović.

U ime nagrađenih studenata, zahvalila se studentica Ajna Mahmić. Nagradu rektora, na prijedlog dekana svojih fakulteta, studenti su dobili za uspjehe u učenju, sportu, zatim uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, sudjelovanje u projektima… a među njima i proslavljeni bh. atletičar Amel Tuka, koji je ove godine okončao studij na Mašinskom fakultetu.

-Bez obzira što je kultura, trud i rad UNZE-a prepoznata daleko izvan granica BiH, iskreno se nadam da će budućnost i mjesto ovog bh. neba upravo napraviti ovi mladu ljudi koji to zaista i zaslužuju te da će im ta prilika biti i data – poručila je Ajna Mahmić, članica Vis Mot tima svog fakulteta, koji je osvojio treće mjesto na svjetskom takmičenju studenata prava iz oblasti trgovačke arbitraže.

Svečanosti su, uz ambasadorice Slovenije Zoricu Bukinac i Indonezije Ameli Achmad Yanini, prisustovali i predstavnici ambasada Turske, Srbije i Francuske, zatim dekani i prodekani univerziteta iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predsjednik Akademije nauka i umjestnosti BiH Miloš Trifković te predsjednik Rektorske konferencije BiH Milan Kulić.