Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović pored Starog mosta najavio: Za BiH dolaze bolji dani

mostar-clanovima-predsjednistva-bih-dodjeljena-nagrada-za-mir_0_1437684773

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović danas su u Mostaru obišli Stari most i staro gradsko jezgro, u okviru programa obilježavanja 11 godina od obnove mosta.

Pripremljen je doček od Kluba skakača u vodu “Mostari”, a u čast članova Predsjedništva BiH izveden je i skok sa Starog mosta.

Čoviću, Ivaniću i Izetbegoviću je u Mostaru uručena nagrada “Graditelj mira”, koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, čiji je direktor bivši gradonačelnik Safet Oručević.

Istu nagradu su posthumno ove godine dobili i bivši predsjednik Turske Sulejman Demirel i bivši premijer Hrvatske Ivica Račan. Ova nagrada dodjeljuje se ljudima koji su doprinijeli obnovi Starog mosta.

Čović je u izjavi novinarima ocijenio da za BiH dolaze bolji dani, te najavio da će BiH za najmanje 15 dana imati mehanizam koordinacije i reformsku agendu.

mostar-nagrada-za-mir4

“Obećao sam prošlog četvrtka /visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Federiki/ Mogerini da ćemo za 15 dana imati mehanizam koordinacije i agendu i mi ćemo to imati sutra ili najmanje za 15 dana”, rekao je Čović.

Čović je ocijenio da je jučerašnja posjeta Beogradu članova Predsjedništva BiH bila nadogradnja odnosa, ali da se “prvo mi u BiH moramo baviti sobom, pa ćemo onda imati puno prijatelja”.

“Prvo mi moramo napraviti korake jer niko nam više ništa ne vjeruje. Mi smo dovoljno puta izigrali sa svojim obećanjima”, rekao je Čović i dodao da misli da BiH dolaze bolji dani.

Ivanić je rekao da je Predsjedništvo BiH napravilo iskorak u smislu odnosa, jer za devet mjeseci nisu imali nijednu konfrontaciju, te ocijenio da je posjeta Beogradu bila jako važna u smislu regionalnih odnosa.

“Zajedno smo išli u Beograd, privodi se kraju program reformi, a vjerujem da ćemo brzo doći i do mehanizma koordinacije i mi pomalo guramo zemlju u pravcu Evrope”, rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da će sa reformama u BiH doći i značajna finansijska sredstva.

“Mislim da se stvari okreću ka budućnosti, razvoju, ekonomiji, promjenama i drugačijem sistemu. Nadam se da je jedna teška faza završena i da ćemo se vratiti tekućim pitanjima od kojih se živi”, rekao je Ivanić.

mostar-clanovima-predsjednistva-bih-dodjeljena-nagrada-za-mir_1437684773
Izetbegović je novinarima rekao da se on zalaže za to da se izađe iz atmosfere međusobnog nepovjerenja i pređe preko nekih stvari, da se oprosti i ide naprijed.

“Nije mi bilo teško otići u Beograd. Ne vidim kako možemo drugačije. Vidjeli smo da u Beogradu imamo jednog srbijanskog lidera koji želi da promijeni neke stvari, ja želim da mu vjerujem i ima pozitivan odgovor na pruženu ruku”, dodao je Izetbegović.

Na današnji dan obilježava se 11. godina od otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru, koji je simbol ujedinjena ovog grada i kao takav je 2005. godine upisan u Uneskovu listu zaštićene svjetske baštine.

Stari most u Mostaru, jedno od najvećih kulturnih blaga BiH, srušen je u proteklom ratu u BiH 9. novembra 1993. godine, a njegova obnova završena je 2004. godine.

Most je izgrađen, uglavnom, od originalnog kamena, izvađenog iz rijeke Neretve.

Obnova je trajala sedam godina, a finansirana je iz paketa pomoći UN, vrijednog 15 miliona dolara, te sredstava Svjetske banke, Turske, Holandije, Francuske, Italije, Hrvatske, Uneska, EBRD-a i grada Mostara.