Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarkaška reprezentacija BiH se okupila u Sarajevu

kosarkaska-reprezentacija-bih1

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se okupila u Sarajevu kako bi počela pripreme pred Evropsko prvenstvo koje se igra u Francuskoj u septembru, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović je za AA kazao da će, nakon činjenice da Jusuf Nurkić, Mirza Teletović i Nihad Đedović neće moći igrati za reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu, svi ostali u ekipi morati raditi puno više kako bi reprezentacija postigla zacrtani cilj.

dusko ivanovic

Duško Ivanović

“Mislim da smo svi očekivali puno, jer zaista nakon prošle godine i kvalifikacija koje smo izborili, svi smo mislili da možemo imati reprezentaciju u kompletnom sastavu koja je bila spremna da se bori protiv svih ekipa. Sad smo došli u situaciju da nam je osnovni cilj da prođemo grupu. Zaista kada sam uzeo ekipu, uzeo sam je jer sam vidio zdrave i ambiciozne momke. Sad moramo da se skoncentrišemo svi i moramo da radimo puno više da bismo sa ovom ekipom koju imamo ostvarili naš cilj”, rekao je Ivanović.

Napomenuo je da postoje vrlo male šanse da bar Đedović zaigra za bh. tim na Evropskom prvenstvu, ako bi u međuvremenu uspio dobiti državljanstvo BiH.

“To su neke male šanse. Ja mislim da bi trebalo da se skoncetrišemo i radimo sa igračima koji su tu. Meni je ovo jedan veliki izazov, a mislim da je to i svim ovim igračima i mi nemamo izbora. Mi možemo samo da igramo dobro i da napravimo dobar rezultat. Ako dobro budemo radili napravit ćemo dobar rezultat”, kazao je Ivanović, dodajući kako će igrači morati žrtvovati jedan dio odmora za što bolji uspjeh reprezentacije.

“Evo govorimo o igračima koji neće biti tu. Ja više nijednom neću spomenuti te igrače, jer ti igrači više ništa ne mogu da nam pomognu. Mi moramo da pričamo samo o igračima koji su tu, koji će da žrtvuju jedan dio svoga odmora, koji će da daju sve za reprezentaciju. Skoncentrišimo se na ono što imamo”, poručio je selektor.

Košarkaški reprezentativac BiH, Elmedin Kikanović, koji je novi član Albe iz Berlina, na okupljanju reprezentacije je izrazio zadovoljstvo što je ponovo s ekipom.

elmedin kikanovic

Elmedin Kikanović

“Očekuju nas naporne pripreme pred Euro-basket. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo sve što je planirano uraditi na najbolji mogući način i dobro se pripremiti za takmičenje, i naravno kao i svih šest ekipa i našoj grupi svi maštaju o drugom krugu i imaju takve ambicije, a samim tim i mi. Ja se nadam da ćemo se pokazati u lijepom svjetlu u Francuskoj”, rekao je Kikanović.

Dodao je da su Nurkić, Teletović i Đedović važni igrači za BiH, ali da i ostali košarkaši, koji će igrati na Evropskom prvenstvu, imaju obavezu i dužnost da daju svoj maksimum za uspjeh nacionalne selekcije.

“Nema potrebe govoriti o njihovoj kvaliteti i važnosti za ovaj tim. Međutim, mi koji smo tu svakako ćemo dati svoj maksimum. Imamo obavezu prema sebi i narodu u Bosni da damo maksimum u svakoj utakmici i na svakom treningu. Ukoliko tako bude imamo pravo da se nadamo dobrim rezultatima”, kazao je bh. reprezentativac.

kosarkaska-reprezentacija-bih

Bh. košarkaši će inače odigrati veliki broj prijateljskih utakmica u pripremnom periodu i učestvovati na pripremnim turnirima u Grčkoj i Turskoj, te Hrvatskoj.

Izabranici selektora Duška Ivanovića će tako po treći put uzastopno učestvovati na Evropskom prvenstvu koje se održava od 5. do 20. septembra.